tiistai 31. lokakuuta 2017

Turvallisuudentunteesta ja turvattomuudesta


Melko tarkalleen tasan vuosi sitten meillä oli uusi vuokrasopimus allekirjoitettuna, vanha asunto keskustasta irtisanottuna ja kuukausi aikaa pakata omaisuutemme laatikoihin. Uusi elämänvaihe edessä.

Vajaa viikko sitten pakkasaamuna lenkillä räpsin muutamia kuvia nykyisistä kotikulmista aikeena kirjoittaa niiden ympärille postaus turvallisuudentunteen tärkeydestä sekä sen toteutumisesta nykyisessä arjessani. En kokenut keskustassakaan oloani millään tavalla uhatuksi, mutta sanotaako nyt näin, että sieltä muuttamisen jälkeen ei ole pahemmin tarvinnut soitella hätäkeskukseen tai viittoilla ohiajaville poliisiautoille ties minne sammuneiden henkilöiden takia. 

18. elokuuta 2017 koko Suomen ja erityisesti Turun turvallisuudentunne järkkyi Turun keskustassa tapahtuneiden puukotusten takia. Ei ollut paljosta kiinni, ettenkö itse olisi ollut tuolloin mahdollisesti juuri torilla matkalla asioimaan Sokokselle. Mikäli olisimme vielä asuneet keskustassa, olisin hyvin todennäköisesti ollut tuolloin jossain lähellä tapahtumapaikkaa.

Turvallisuudentunteen järkkymiseen ei kuitenkaan tarvita tämän kokoluokan hirmutekoa. Edellisyönä talossamme on yritetty murtautua yhteen asuntoon, ja murtojälkien lisäksi kyseiseen oveen on kaiverrettu symboli. Vaikka henkiä vaatinutta puukotusiskua ei voikaan verrata murronyritykseen, järkyttää tämä öinen tunkeilija minun turvallisuudentunnettani huomattavasti enemmän.

En näe uhkana sitä, että kukaan yrittäisi murtautua meille keskellä yötä. Uhkana näen ennemmin sen, etten halua törmätä pimeään aikaan täällä liikkuessani kehenkään epämääräisiin tyyppeihin ulkoalueilla – saati omassa rapussa. On hirveä ajatus, että sillä aikaa kun me olemme nukkuneet täysin tietämättöminä mistään, on muutamaa kerrosta alempana yritetty murtautua jonkun toisen kotiin.

En kuitenkaan suostu pelkäämään, tämänkään jälkeen. Olisi aivan turhaa linnoittautua kotiinsa neljän seinän sisään epäilemään kaikkia ja kaikkea, kun milloin tahansa voi sattua mitä tahansa. Toivotaan, että tämä murronyritys oli vain jokin typerä yksittäinen hairahdus, eikä alkusoittoa millekään suuremmalle.

Oletteko te joutuneet miettimään omaa turvallisuuttanne kotioloissa?
Kaikki eivät varmasti pystyisi ottamaan tätäkään niin ”kevyesti”, mutta onneksi itselläni ei ole tapana jäädä murehtimaan, ennen kuin on syytä huolestua enemmän.

2 kommenttia:

 1. Tuttuja ajatuksia. Pelkään muutenkin pimeää ja aika harmillisen paljon myös vieraita ihmisiä, etenkin humalaisia, joten en muutenkaan tykkää kuljeskella iltaisin kaupungilla, ja keskustaa inhoan siis erityisesti. En voisi kuvitellakaan asuvani siellä.

  Sekä Sirkkalassa että Nummessa asuessani luulin olevani rauhallisella alueella, mutta oli niissäkin välillä aika levotonta. Runosmäkeen muutto tuntui ensin pelottavalta, koska lähiöstä kerrotaan kauhutarinoita, mutta se olikin paras valintani vähään aikaan! Täällä ei pelota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kaupungissa pimeä aika on ihan ok, kunhan nyt ei missään ihan syrjäkujilla tarvitse liikkua. Maalla vanhempien luona se häiritsee enemmän.

   Uudenmaankadulla asuessani kohtasin oikeastaan vielä enemmän näitä "häiriökäyttäytyviä" kuin keskustassa. Liekö sitten virkavalta keskusta-alueella sen verran nopeatoimista.

   Runosmäestä minäkin ole paljon kuullut juttuja, mutta taitavat suurimmaksi osaksi olla ihan vain legendaa. Muutama tuttu on siellä myös asustellut, ja kehunut oikein rauhalliseksi ja mukavaksi alueeksi! :)

   Poista