lauantai 7. lokakuuta 2017

Turun Kirjamessut: Sanaa kuulemassa -lukuilta
Tänä vuonna Kirjamessut ovat Messukeskuksen lisäksi levittäytyneet pienimuotoisesti muuallekin Turkuun. Huomenna aamulla kello 08:30 - 09:30 on mahdollista osallistua Runousaamiaiselle Pienessä Kirjapuodissa (Yliopistonkatu 28, Turku). Tilaisuuteen vapaa pääsy, aamiainen on omakustanteinen. Itse en runousaamiaiselle osallistu, mutta perjantai-iltana osallistuimme ystäväni kanssa Turun Tuomiokirkossa järjestettyyn Sanaa kuulemassa -lukuiltaan.

Tilaisuudessa valitsemiaan tekstejä aiheesta toivo olivat lukemassa arkkipiispa Kari Mäkinen, kirjailija Kjell Westö, kustantaja Anna-Riikka Carlson, kustantaja Ville Hytönen, tiedetoimittaja ja kirjailija Timo Niitemaa sekä kirjailija Sirpa Kähkönen. Tilaisuden juonsi emeritus ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula ja Bachin teoksia cembalolla oli soittamassa Jussi Laukola. Osallistujamäärä ei päätä huimannut, mutta toisaalta pienellä porukalla tunnelma oli intiimi ja paikoin jopa harras.

Esiintyjät lukivat niin omia tekstejään, kuin myös esimerkiksi Aleksis Kiveä ja Eeva Kilpeä. Ehkä suurimmin itseeni vaikuttivat Sirpa Kähkösen valitsemat runot Viljo Kajavan Tampereen runot-teoksesta. Tämä kirja on ehdottomasti hankittava!

Tilaisuudessa me ystäväni kanssa taisimme edustaa osallistujiston nuorinta sukupolvea, mikä ei sinänsä yllättänyt. Perjantai-illan viettäminen kirkossa taitaa olla nykyajan nuorisolle ja nuorille aikuisille melko vierasta. En itse ole kovinkaan 'uskonnollinen' tai juurikaan käy kirkossa. Kuitenkin aina kun käyn, on lähtiessä rauhallinen ja seesteinen olo. 

Haluaisin päättää tämän postauksen Kjell Westönkin valitsemaan Pentti Saarikosken Minun politiikkani-tekstiin. Niin ajankohtainen, niin riipaiseva. Ollaanhan ihmisiksi.


 En pelkää ketään.

Rakastan maailman ihmisiä,
 
haluan kaikille hyvää,
 
 se on minun politiikkani.
 
Että me rakastaisimme toinen toistamme,
 
ei väitellen vaan keskustellen sovussa.
 
Menisimme ikään kuin mustikkaan yhdessä.
 
Lämmittäisimme saunan.
 
 Istuisimme laiturilla huohottamassa.
 
Olisimme ihmisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti