tiistai 3. lokakuuta 2017

Upea puuvanhus Paavolan tammi Lohjansaaressa



Lohjalla, tarkemmin Lohjansaaressa, elelee jonkinlaiseksi julkimoksi noussut Paavolan tammi. Arviolta 250-350 vuotta paikalla kasvanut puuvanhus hallitsee aukiota istutetun kuusimetsän keskellä, toivottaen vierailijat tervetulleiksi lyhyehkön luontopolun varrella.

Lohjansaarentien varrelta on tammelle opastekyltit, jotka vievät vanhan Lohjansaaren koulun parkkipaikalle, josta luontopolku lähtee. Hauska sattuma muuten, googlatessani speksejä tätä postausta varten satuin löytämään ihanan Aamu omenatarhassa-blogin, jonka kirjoittaja nykyään asuttaa perheineen vanhaa koulua! Muistattehan siis tammella tai luontopolulla vieraillessanne, että koulun alue parkkipaikkaa lukuunottamatta on yksityistä pihamaata!





Paavolan tammen vierailijamäärät ovat viime vuosina kasvaneet huimasti luontomatkailublogi Retkipaikan nostettua puuvanhuksen esille omassa postauksessaan. Alueen opastetauluissa asiasta onkin kirjoitettu, mutta mainitaan nyt vielä tässäkin: liikuthan alueella vain merkityillä reiteillä ja pitkoksilla, jotta puun rauhaisa elo saadaan taattua vuosiksi eteenpäin ja tämä upea jätti pääsee ilahduttamaan myös tulevia sukupolvia vahingoittumattomana. 

Luontopolkua edetessä pääsee kulkemaan upean lehtimetsän läpi ja koivikon sivuitse ennen kuin tammivanhus alkaa kurkistella kuusimetsän läpi. Aukiolle päästessä tunnelma on jollain lailla maaginen. Mies kysyi minulta muutamaan kertaan, että todellako olemme menossa katsomaan jotain puuta keskelle metsää, mutta myönsi tammen nähtyään hänkin sen olevan varsin komea. Kuvat eivät todellakaan anna Paavolan tammelle täyttä oikeutta, vaan se on nähtävä ja koettava itse.





Paavolan tammi Lohjansaaressa.
Luontopolku lähtee Lohjansaaren vanhan koulun parkkipaikalta
osoitteesta Pietiläntie 23, 08800 Lohja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti