En ole koskaan valmistanut kurpitsoista mitään syötävää. Muutoinkin kokemukset rajoittuvat lähinnä säilykehyllyn pikkelseihin. Satokauden hyödyntäminen on kuitenkin mielestäni tärkeää, joten oli aika ottaa niin sanotusti härkää sarvista ja tarttua kurpitsaan. Googlettelun tuloksena päätin ensimmäisenä tutustua myskikurpitsaan, ja sovelsinkin useammasta eri ohjeesta miellyttävän kuuloisen reseptin, jonka nyt jaan teille.
Resepti on tosiaan sovellettu muutamasta eri reseptistä, joten mikäli jokin raaka-aine tässä tökkii, niin jätä se pois tai googlaa ohje, jossa sitä ei ole!
SYKSYINEN MYSKIKURPITSAKEITTO
n. 1-1,5kg myskikurpitsaa
öljyä
1 tuore chili
n. 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
kanelia ja kurkumaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 4 dl vettä
n. 4dl maitoa
1 purkki Koskenlaskija Ruoka cheddaria
Aloita puolittamalla kurpitsat ja koverra lusikalla pois siemenet sekä pehmeä rihmasto. Älä heitä siemeniä pois. Pilko kurpitsa n. 2cm siivuiksi ja levitä uunipellille tai vuokaan. Pilko chili ja raasta inkivääri. Voit joko sekoittaa öljyn, mausteet, chilin ja inkiväärin ensin erillisessä astiassa tai lisätä ne suoraan yksitellen kurpitsojen päälle. Itse lorautin ensin öljyn viipaleiden päälle, lisäsin chilin sekä inkiväärin ja ripottelin päälle melko reilusti kanelia ja kurkumaa mittaamatta määrää sen tarkemmin. Mikäli ei pidä kovin mausteisesta, sanoisin että 1tl kanelia ja 2tl kurkumaa tekee jo tehtävänsä hyvinkin maun suhteen. Pyörittele viipaleita öljy-mausteseoksessa niin, että se leviää kauttaaltaan kurpitsaviipaleiden molemmille puolille.
Paahda kurpitsaviipaleita 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä. Paahtamisen jälkeen poista kuoret - tässä lusikka tai veitsi ovat oivia apuvälineitä.
Pilko sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää kattilaan paahdetut ja kuoritut kurpitsat. Lisää vettä niin, että kurpitsat juuri peittyvät, noin 4 desilitraa. Anna veden kiehahtaa - voit samalla pilkkoa kurpitsaviipaleita kauhan avulla pienemmiksi.
Soseuta keitto, lisää samalla maito. Maidon määrällä voit helposti säädellä keiton koostumusta ja makua - älä siis lisää koko määrää kerrallaan, vaan maistele välillä ja lisää maitoa sen verran kuin sinusta hyvältä tuntuu. Lusikoi lopuksi sekaan purkki cheddarin makuista Koskenlaskija Ruokaa. Keiton ei tarvitse enää kiehua, mutta anna kattilan olla lämpimällä levyllä niin kauan, että Koskenlaskija on sulanut joukkoon. Lopuksi voit vielä lisätä suolaa ja pippuria, jos siltä tuntuu. Itse en nähnyt tarpeelliseksi.
PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET
kurpitsan koverrettu sisus
öljyä
hunajaa
suolaa ja pippuria
Kurpisan sisältä koverrettuja siemeniä ei missään nimessä kannata heittää pois! Saat niistä oivan lisukkeen keitollesi.
Puhdista siemenet mahdollisimman hyvin ja huuhtele ne lävikössä. Kuivaa suurimmat vedet pois esimerkiksi kahden talouspaperin välissä. Sekoita "marinadi" erillisessä purkissa. Loraus öljyä, hieman hunajaa ja vähän suolaa sekä pippuria. Marinadin määrä riippuu täysin siementen määrästä, tässä on käytettävä silmämääräistä arviointia. Seosta ei todellakaan tarvitse olla kovinkaan paljon.
Pyörittele siemenet seoksessa ja levitä ne uunipellille. Paahda siemeniä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile keiton kanssa!
Itse ihastuin tähän keittoon aivan ikihyviksi. Suurena sosekeittojen ystävänä ja niitä usein tekevänä en ole koskaan ennen törmännyt siihen, että keitossa käytettäisiin maitoa - yleensä heitän sekaan purkillisen kuohu- tai ruokakermaa. Tiedä sitten oliko maidon ansiota vai minkä, mutta koostumus tässä keitossa oli niin mainio, että testaan ehdottomasti maitoa myös vanhoihin suosikkeihin!
Kuuluuko kurpitsa sinun keittiöösi? Mikä on suosikkireseptisi?
Ja kertokaa ihmeessä mitä piditte, jos innostutte kokeilemaan reseptiä!
Ja kertokaa ihmeessä mitä piditte, jos innostutte kokeilemaan reseptiä!
Oi, näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä! <3 Mä tykkään tosi paljon erilaisista kurpitsoista ja kurpitsaruuista. Uusia reseptejä on aina kiva kokeilla. :)
VastaaPoistaviikarivartti.blogspot.fi
Mullakin jää kyllä ehdottomasti kurpitsa käyttöön! Onneksi ehtii vielä nyt näin satokautena kokeilla muitakin reseptejä :)
PoistaHokkaidonkurpitsaa tai jättikurpitsaa voi käyttää tosi hyvän kurpitsakakun tekemiseen! Löytäisinköhän reseptin jostain...
PoistaHahaa, ei tarvinnut hakea kaukaa! Olinkin postannut sen blogiini joskus vuosia sitten (ihanan old school -meininkiä, mutta oikeasti hyvä resepti):
Poistahttps://viikarivartti.blogspot.fi/2014/11/syksyinen-kurpitsakakku.html
Kuulostaa kyllä hyvältä, täytyy laittaa linkki talteen!
PoistaKiitos! :)
Kauniita kuvia! Minä haluisin pitää kurpitsasta, mutten ole erikoisemmin välittänyt. Viime vuonna sitten Turun kirjamessujen aikaan söin yhdessä ravintolassa myskikurpitsapizzaa ja se oli tosi hyvää. Ehkä joskus voisin rohkaistua kokeilemaan vaikka tätä keittoa. :)
VastaaPoistaKiitos paljon!
PoistaMä oon jotenkin ajatellut, ettei se ole hyvää. Tai etten tykkäisi. Vanhemmiten oon kuitenkin alkanut paljon rohkeammin kokeilemaan kaikkia vähän epäilyttävämpiäkin ruokalajeja ja yllättynyt positiivisesti.
Hieman rajoittunut ruokavalio lienee peruja koulussa ja pikkukylän terveystalon keittiössä työskenneeltä äidiltä - samoja ruokia syötiin niin koulussa kuin kotona, joten makumaailma ei mitenkään liikaa päässyt avartumaan nuorena.
Jos semmonen perus bataattisosekeitto on mieleen, niin sitten ainakin ehdottomasti kokeilemaan tätä! :)