maanantai 11. joulukuuta 2017

Ulkoilmaihmisen piparkakkulaavu - Joulukalenterin 5. luukkuPiparkakkutalo kuuluu monien jouluperinteisiin, ja itsekin olen sellaisen jo moneen kertaan joulukuussa väsännyt. Tönö on kuitenkin alkanut toistaa samaa vanhaa kaavaa, joten kaipasin tälle vuodelle jotain muuta - uutta ja ihmeellistä. En tiedä mistä ajatus kumpusi, mutta tänä jouluna meidän kotiamme koristaa talon sijaan piparkakkulaavu!
Minulla ei ollut laavuun mitään valmista kaavaa, vaan askartelin omanlaiseni tulostuspaperista. Koska en ole niihin aivan tyytyväinen, en tehnyt tulostettavaa versiota. Ensimmäisestä kuvasta saatte kuitenkin varmasti ajatuksesta kiinni!

Hevostytön laavulla on tietysti pari pollea hengailemassa. Laavun taakse pystytin muutaman puun ja etualalle tunnelmallisen nuotion. Seinustalta löytyy hieman lumen peitossa oleva puukasa. Pienen mittavirheen jälkeen alustasta tuli hippasen turhankin pieni ja asetelmasta näin ollen melko ahdas, mutta en anna sen häiritä. Eihän tässä mitään salonkikelpoista oltukaan tekemässä, vaan sellaista, josta kehtaa vieraille sanoa sen olevan itse tehty.

Lumipalloja tai -kinoksia edustavat valkeat pallerot ovat irtokarkkihyllystä löytyneitä Lakrisal-kuulia ja nuotion tuli syntyi vahingossa osien kiinnitystä varten sulatetusta sokerista. Pikeerin teen aina itse, sillä minusta kaupan valmiit kuorrutteet ovat todella hankalia käsitellä. Minun pikeerissäni on veden ja tomusokerin lisäksi aina hieman sitruunamehua - toisinaan myös kananmunan valkuaista, mikäli sen täytyy kovettua kunnolla. Vaaleanpunainen väri hevosten loimiin tulee punajuurien liemestä. Punajuurilientä voi huoletta käyttää myös syötävien piparkakkujen koristeluun, sillä muutamasta tipasta ei tule kuorrutteeseen makua. Pursotuspussin saa ihan tavallisesta pakastepussista - pikeeri sisään ja saksilla yhteen kulmaan pieni reikä.

Koko komeuden kruunaa lunta edustava tomusokerihuntu, jolla voi tarvittaessa myös siloitella esimerkiksi kuorrutteen "virheitä" sirottelemalla niihin kohtiin hieman enemmän. Tomusokeri kannattaa aina lisätä siivilän läpi, jolloin se ei jää kokkareiseksi.

Onko sinulla tapana tehdä piparkakkutaloa tai muuta rakennelmaa joulun alla?

3 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hauska tätä oli tehdäkin :D
   Ihan erilainen draivi kuin "tavallisia" piparkakkutaloja tehdessä.

   Poista
 2. Huikeen hieno!! Erityisesti tuo nuotio-oivallus. Meillä oli aiemmin tapana tehdä joka vuosi lasten kanssa jonkinlainen piparkakkutalo. Eräänä vuonna mies oli `vähän` suurentanut muumipiparkakkutalon kaavoja. Osat mahtuivat paistumaan yksi kerrallaan ja kattokin rakennettiin muistaakseni kahdeksasta palasesta. Lopputulos taisi olla lyhyintä lasta korkeampi. Seuraavana vuonna minä hain kaavat.

  VastaaPoista