keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Joulupuu on rakennettu - Joulukalenterin 6. luukku


Joulukuusi, tuo kerrostaloasujan joulunalusajan pohdintojen kohde. Pitäisikö? Eikö? Roskaako se kamalasti? Mihin se laitetaan joulun jälkeen? Voiko sen vain tuupata parvekkeelta alas?

Meillä, minulla ja miehelläni, ei ole aiemmin ollut minkäänlaista joulukuusta. Kotonani oikea, omasta metsästä haettu kuusi taas on ollut joka ainoa vuosi. Meidän kotimme on ollut tähän asti niin pieni, ettei kuusta ole voinut edes ajatella. Viime vuonna muutimme tähän juuri joulukuun taitteessa, eikä oma kuusi käynyt edes mielessä siinä kohtaa.

Tänä vuonna se oli kuitenkin saatava. Pohdimme pitkään aidon ja muovikuusen väliltä. Molemmissa on omat ekologisuuspointtinsa. Muovikuusen kohdalla isoin kysymys on sen säilytys - tietysti häkkikellarissa, mutta kun siellä on jo muutenkin tavaraa. Aidon kuusen kanssa monia askarruttava kysymys lienee sen hävittäminen.

Varmin tapa selvittää kerrostaloalueella oman taloyhtiösi mahdollinen apu kuusen hävittämiseen, on kysyä asiaa isännöitsijältä. Monissa taloyhtiöissä kuusen voi jättää roskakatokseen, josta se viedään maksutta muun jätteen mukana pois. Turun Seudun Jätehuollon jätekeskukset sekä lajitteluasemat ottavat kuusia myös maksutta vastaan, mikäli sinulla on mahdollisuus kuljettaa kuusi pois itse. 

Kuusen huoneistosta siististi pois saamisessa vanha lakana on oiva apu. Kaada kuusi lakanan päälle ja taittele kankaan sisään niin, ettei neulasia pääse varisemaan siirron aikana. Kuljeta kuusi näin ulko-ovelle saakka, jotta et roskaa myöskään rappukäytävää.

Mutta tosiaan - tänä vuonna meilläkin on oma kuusi. Isäni omasta metsästä kaatama, ihan hurjan nätti. Kuusen sisälle ottaminen oli ensin mielessä, mutta päädyimme lopulta sijoittamaan sen parvekkeelle. Kuusi seisoo parvekkeen yhdessä kulmauksessa tukevasti isänäitini vanhassa kuusenjalassa, joka saa jatkaa jouluperinnettä nyt minun käytössäni.

Sitä vaan jäin pohtimaan, että voisikohan tuon kuusen loppiaisen tullen oikeasti vain heittää alas parvekkeelta...

2 kommenttia:

  1. Pakko tunnustaa, että meillä ainakin on heitetty kuusi alas parvekkeelta. Olennaista on, että alhaalla seisoo joku vahtimassa, ettei kukaan sivullinen kävele alle... Plus tietysti tähän vaikuttaa se, miten ylhäällä asuu. En lähtisi heittämään kahdeksannen kerroksen ikkunasta mitään puunlehteä painavampaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on viides kerros, niin tää alkaa olemaan jo vähän siinä ja siinä, että uskaltaako :D

      Poista