keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Viime hetken DIY-lahjavinkki - Joulukalenterin 9. luukku


Vähiin käy, ennen kuin loppuu. Meinaan joulukalenterin luukut sekä päivät ennen jouluaattoa. Kalenterin suhteen olemme päässeet jo toisiksi viimeiseen luukkuun!

Kaikki meistä eivät ole luontaisesti näppäriä tai edes halukkaita askartelijoita ja DIY-henkisiä velhoja, jotka loihtivat mistä tahansa materiaaleista jotain kaunista, käytännöllistä ja ihanaa. Vinkkaankin nyt yhden to-del-la helpon ja tässä hetkessä jopa erittäin trendikkään DIY-idean - nimittäin pyykkietikan!

Pyykkietikka on noussut yhtäkkiä suureksi hitiksi etenkin ekologisempia vaihtoehtoja etsivien pyykkääjien keskuudessa. Tutustuin konseptiin itse äitini kautta ja kiinnostuin pienellä viiveellä kokeilemaan itsekin. Mutta kuinka sitä sitten valmistetaan?


PYYKKIETIKKA

Väkiviinaetikkaa
100% eteeristä öljyä


Tarvitset valmistamiseen edellämainittujen lisäksi tiiviin pullon - itse suosin patenttikorkillisia lasipulloja. Kaada pulloon ensin etikka, ja perään tipoittain eteerinen öljy. Öljyn määrä riippuu pullon koosta sekä siitä, kuinka voimakkaasti tuoksuvaa etikasta haluat. Itse käytän puolen litran pulloon noin 15 tippaa, josta tulee jo melko vahva tuoksu. Aloita vaikka viidestä tipasta ja lisää tarvittaessa! Pullon tiiviys on tärkeää siksi, että hajustettua etikkaa täytyy ravistaa ennen jokaista käyttökertaa.

Pyykkietikkaa käytetään pyykinpesussa huuhteluaineen sijasta. Itse laitan joka koneelliseen reilun lorauksen (ehkä n. 2-3 ruokalusikallista) etikkaa huuhteluainelokeroon. Tässä vaiheessa etikan ominaistuoksu saattaa vielä tuoksahtaa läpi, mutta pestyssä pyykissä jäljellä on enää valitsemasi eteerisen öljyn tuoksu, joka sekin haihtuu pyykin kuivuessa. Tämä sopii siis myös heille, jotka eivät halua puhtaiden vaatteiden tuoksuvan 'millekään'. Hajusteen voi tietysti jättää pois ihan kokonaankin ja käyttää väkiviinaetikkaa sellaisenaan.

Paitsi että etikka tekee pyykistäsi pehmeää ja raikasta, se poistaa pesuainejäämiä, kirkastaa värejä sekä auttaa säilyttämään valkoisen valkoisena. Se on hyväksi myös koneellesi auttaen ehkäisemään saostumien muodostumista. Koneen muoviosien haurastuttamisen välttämiseksi sitrus- ja havupuutuoksut kannattaa jättää pois pyykinpesusta ja käyttää niitä ennemmin esimerkiksi siivoamisessa.

Etikan eduiksi voidaan laskea myös sen antiseptisuus sekä hajuja poistava ominaisuus. Etikka ei myöskään sisällä mitään yleisesti allergisoivia aineita, mutta helposti pesuaineiden vaihtoon reagoivia suosittelen aloittamaan kokeilun kuitenkin varmuuden vuoksi maltilla - koko vaatekaappia ei kannata heittää koneeseen heti, jos jotain oireilua kuitenkin esiintyy.

Nappaapa siis tästä pukinkonttiin edullinen viime hetken vinkki! Etikkaa saat tavallisista ruokakaupoista, lasipulloja vaikkapa Ikeasta ja eteerisiä öljyjä on tietääkseni ainakin Ruohonjuuren valikoimissa! Itse suosin pullojen etiketteinä simppeleitä dymotekstejä, mutta näppärä tekee vaikka ihan omanlaisensa etiketit pulloihin.

Joko pyykkietikka on teillä testattu?

2 kommenttia:

  1. Tätä olisi kiva kokeilla, mutta ei taida olla hajustetta, joka ei pidemmän päälle alkaisi ärsyttää minua, ei edes eteerisissä öljyissä, eikä pelkän etikan haju ole kovin mairitteleva. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etikka kieltämättä on sellaisenaan melko tympeän tuoksuista. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan etikkaa vaikka 'ihan raakana', ilman eteerisiä öljyjäkään sen hajun ei pitäisi jäädä märkiinkään vaatteisiin, ellei laita kovin paljoa :)

      Poista