torstai 21. syyskuuta 2017

On kaupunki harmaa ja hiljaa sataa - 5 syytä lähteä liikkumaan tihkusateellakinVoi kuinka helppoa onkaan jäädä sisälle nyhjäämään television, tietokoneen tai käsitöiden seurassa, kun ikkunan takana näyttää harmaalta ja hiljainen tihkusade kiillottaa katuja tummemmiksi. Mutta tiedättekö - eihän se nyt kannata! Mulla on teille ainakin viisi hyvää syytä lähteä ulos ja liikkumaan myös vähän kurjemmalla kelillä.

1. HELPOMPI HENGITTÄÄ

Tämä nyt on jo ihan legenda. Sateella ja sateen jälkeen hengitys tuntuu kulkevan aivan eri tavalla. Tämän sanotaan monesti johtuvan ilman "happirikkaudesta", mikä kuitenkin on osin harhaa. Happipitoisuus ei niinkään muutu, vaan sade huuhtoo ilmassa leijalevan pölyn pois, joka tietysti vaikuttaa hengitykseen positiivisesti. Lisäksi keuhkojen limakalvot toimivat kostealla ilmalla paremmin. Joka tapauksessa syyt hengityksen helppouteen ovat toissijaisia, tärkein on fiilis!

2. LUONNON RAUHA

Tihkusade karkottaa lenkkipoluilta niin itikat kuin äänekkäät kanssalenkkeilijätkin. Harmaammalla kelillä iloiset kikattelijaporukat vetäytyvät salien ryhmäliikuntajumppiin tai ovat vähintäänkin vähän vähemmän kikattelevia. Linnutkaan eivät viitsi liverrellä, vaan pitävät sadetta suojissaan. Suurimman osan ajasta on olemassa vain sinä ja hiljainen rauha. Niin ja tietysti se huppuun hiljalleen ropiseva sade. Kunhan varusteet pitävät kosteuden poissa iholta, on näissä hetkissä jotain lähes maagista. 

3. MAISEMA KUIN MAALAUS

Jokainen tietää, kuinka kaunis on aurinkoinen tai puuterilumen peittämä tienoo, mutta kuinka moni on pysähtynyt ihailemaan vesivärein luonnosteltua usvaisen harmaata maisemaa? Ensi vilkaisulla kaikki saattaa näyttää vaan nuhjuiselta ja ikävältä, mutta kun malttaa antaa silmille pienen hetken tottua, huomaa näkemässään paljonkin kaunista. Sateen nostattama usva korostaa värejä ainutlaatuisella tavalla ja sateesta kiiltelevä asfaltti heijastelee valokiiloja sinne sun tänne. 


4. SAUNA JA LÄMMIN SUIHKU

Höyryävän lämmin suihku ja lempeät löylyt eivät tunnu ikinä niin hyviltä kuin sateisen liikuntahetken jälkeen. Parasta on, jos saunaan pääsee suoraan kotiin tultuaan. Mikäli kiukaan kuumenemista joutuu kuitenkin odottelemaan, voi hetken hyvillä mielin käyttää pieneen hemmottelutuokioon vaikkapa kasvonaamion ja hyvän lehden parissa. Sadelenkin laadusta riippuen venyttelykin saattaa olla paikallaan. Kroppaa läpi venytellessä saunan lämpeäminen käy ihan huomaamatta! 

5. ANSAITTU SOHVAPERUNA-ILTA

Kun saa itsensä liikkeelle nyt eikä sitten kun sade on ohi, voi hyvillä mielin viettää illan television, netflixin tai hyvän kirjan parissa sohvannurkassa ja katsella tasaiseen tahtiin tipahtelevia pisaroita lämpimän viltin alta. Maajussien kumppanin etsintää tai Laitelan Ismon toilailuja on paljon mukavampi seurata, kun takaraivossa ei tykytä morkkis siitä, ettei tullutkaan vedettyä lenkkareita jalkaan. 


Millä verukkeella sinä saat itsesi liikkeelle kurjallakin kelillä?
Vai onko kelillä ylipäätään väliä?

Postauksen kuvat ovat eiliseltä tihkusadelenkiltä Hirvensalon hiihtokeskuksella.
Aika makeat maisemat - vai mitä?

4 kommenttia:

 1. Niin hyviä pointteja! :) Mulle ei kyllä ole säällä oikein mitään väliä - retkeilen joka tapauksessa. Oikeastaan ainoa keliolosuhde, jolloin pysyn sisällä on jäinen ja sateinen talvi, koska inhoan jäällä kävelemistä, eikä sade tee siitä yhtään helpompaa. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäisiä maastoja mäkin kyllä vältän viimeiseen asti! Tasamaalla sekin vielä pakon edessä menee, mutta kaikki liukkaat osuudet muutoin on ihan no-no.

   Poista
 2. Varsinkin sateella juoksikin kulkee mukavammin. Ei oo kelillä väliä kun ulkoilee. Ihania maisemia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta!
   Mä valitsen itse mieluummin reippaan kävelylenkin vaihtelevassa maastossa juoksulenkin sijaan, mutta sateisina päivinä lenkki saattaa ihan huomaamatta muuttua vähän reipastempoisemmaksi. Toisinaan tulee ihan pakottava tarve hölkätä ensin ihan vaan yksi katulamppujen väli ja kohta onkin juossut pitkät pätkät, kun tuntuu niin hyvältä! :)

   Poista