tiistai 5. syyskuuta 2017

190 vuotta sitten Turussa riehui katastrofaalinen tulipalo







»Näky oli kauhistuttava mutta kiehtova. Koko Aningaistenmäen rinne jokeen päin sekä Multavierun seutu oli kietoutunut savuun ja moniväristen liekkien mereen, jota kukaan ei voinut lähestyä ja joka hillitöntä vauhtia levisi yhä laajemmalle.»
»Toivottiin vielä, että joki olisi esteenä tuhon tiellä ja että eteläinen eli ns. kaupungin suuri puoli säästyisi. Mutta sitten kun professori Hällströmin talo joen sillä puolen ja sen vieressä sijaitsevat talot rupesivat palamaan, huomattiin kaiken olevan hukassa, varsinkin, kun kaikkien palokalujen, jotka oli viety pohjoispuolelle, sanottiin palaneen. Miehistökin oli hajaantunut korjaamaan talteen mitä mahdollisesti voitiin liekeistä pelastaa. Näin kuinka tuli lähestyi, kuinka tuomiokirkon ulkokatto alkoi palaa. Pian alkoi tuli loistaa tornin luukkujen läpi ja saavutti kohta ylimmän puurakennelman. Tämä kohosi korkeana tulipatsaana ympärillä lainehtivasta tulimerestä, kunnes vihdoin palava puurykelmä moneen otteeseen kelloineen ja kellokoneistoineen rytisten ja paukkuen romahti alas levittäen liekkejä aukoista ja ajaen niitä ylöspäin.»
 - Adolf Moberg


Syyskuun 04. päivänä vuonna 1827 turkulaisilla oli hätä. Nykyisen Puutorin liepeiltä, silloisen ruokatavarakauppias Carl Gustav Hellmanin talosta lähti liikkeelle tulipalo, joka vei mennessään muun muassa 2 543 rakennusta sekä silloisen Tuomiokirkon. Kaupunkilaisten huonoksi onneksi tuona surkeana iltana puhalsi myrskytuuli, joka mahdollisti tulen räjähdysmäisen leviämisen onnettoman sammutuskaluston ollessa liekkien edessä tehoton. Lopulta palo sammui vasta seuraavana päivänä riehuttuaan kaupungissa noin 18 tunnin ajan. Osin tuli jäi tietysti rakenteisiin kytemään, ja vielä viikkojenkin päästä lieskat iskivät yhtäkkiä jostain. 

Kävin eilen palon 190-vuotispäivänä Turun Matkailuoppaiden järjestämällä kävelykierroksella, jolla opas kierrätti ryhmää tarinan kannalta merkittävissä paikoissa ja kertoi mielenkiintoisia faktoja sen ajan kaupungista sekä palon kulusta. Kierroksen hinta oli kuusi euroa, mikä on mielestäni erittäin kohtuullinen! Tälle vuodelle on jäljellä vielä kaksi kävelykierrosta hautausmaalla ja itse ainakin harkitsen vakavasti osallistumista! Matkailuoppaiden sivuilta löytyy infot jäljellä oleviin kierroksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti