keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Torronsuon karun kauniit maisemat sekä ihana kirjavinkki!

Yhteistyössä Docendo




Näiden KAMALIEN helteiden vallitessa palaa mielellään alkukesän retkelle Torronsuolle, jolloin t-paidan kanssa tarkeneminen oli siinä ja siinä. Kuten olen useampaan otteeseen blogissakin kirjoittanut (2016, 2017 ja 2018), en ole varsinaisesti kesäihminen. Nautin parvekepuutarhan hoidosta, meressä uimisesta, auringosta ja jäätelökioskeista sekä ulkoilmakeikoista, mutta rajansa kaikella. Minulla se raja menee noin 22 lämpöasteessa, kun puhutaan Suomen ilmastosta.

Torron visiittimme osui samalla päivälle Ruostejärven lenkin kanssa, joten tutustuminen jäi melko pintaraapaisuksi. Kellon juostua jo iltaan ja uhkaavien sadepilvien ilmestyttyä taivaanrantaan päätimme kiertää lyhimmän lenkin, noin 1,5 kilometrin mittaisen Kiljamon kierroksen. Samalla poikkesimme tietysti lähellä Kiljamon parkkipaikkaa olevalla näkötornilla, jolta on u-pe-at maisemat suon yli!









Hieman ennen päiväretkeämme postiluukusta oli kolahtanut Docendolta saatu aivan ihana kirja: Tea Karvisen kirjoittama ja valokuvaama Kansallispuistot - Maamme luonnon helmet, joka kokoaa yksiin kansiin kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Karvinen on ammattiluontokuvaaja sekä toimittaja Rovaniemeltä ja kirjan takakansi kertoo hänen viettäneen yli 700 päivää Suomen kansallispuistoissa vuodesta 2010 lähtien.

Jo pelkästään kirjan kuvitus on henkeäsalpaavan upea - ja viimeistään elämänmakuisia, mukaansatempaavia tekstejä lukiessa toivoisi jo olevansa retkikengät jalassa astumassa pitkospuille! Koska tämä ei kuitenkaan valitettavasti ole joka päivä mahdollista, on kirja mainio tapa sukeltaa luontoretkelle omassa olohuoneessa. Tämä onkin ihan ehdoton hankinta jokaiselle luonnon ystävälle! Itse inspiroiduin teoksesta suuresti ja tahdonkin just-nyt-heti Repovedelle kuuntelemaan kaakkureita tai Tiilikkajärvelle Kosevan autiotupaan yöpymään - tarinan mukaan nimi muuten juontuu kossusta sekä Kasevasta. Joko mennään?

Vuoden 2017 syksyllä julkaistu teos hyväksyttiin Valtioneuvoston kanslian toimesta myös osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 virallista ohjelmaa. Kirjan lisäksi hankkeeseen on kuulunut koulukierroksia sekä luontoiltoja eri puolilla Suomea, unohtamatta kiertävää valokuvanäyttelyä.









Palatakseni Torronsuolle - Kiljamon kierroksella näki sen lyhyydestä huolimatta hyvin moninaisesti Torron luontoa. Kuten postauksen kuvituksesta voi päätellä, olin itse fiiliksissä pörheistä tupasvilloista pitkosten reunamilla. En ihan heti keksi montaa kauniimpaa maisemaa kuin valkoisenaan tuulessa huojuva tupasvilla ja ajan patinoimat pitkospuut. Keksitkö sä?

Pikainen, noin tunnin kestänyt retkemme jätti jälkeensä tiedonjanon - mitähän tuolta löytyisi, kun lähtisikin pidemmälle reitille? Kuinkahan pitkälle tätä suota riittää? Torroon on aivan ehdottomasti palattava paremmalla ajalla. Tammelan seudulle jäi muutenkin vielä todella paljon nähtävää ja koettavaa, joten ensi kesälle voisi ajatella sinne vaikka hieman pidempääkin retkeä!

Onko Torronsuo sulle tuttu paikka?

Torronsuon kansallispuisto Tammelassa
Kiljamon parkkialue:
Somerontie 732, tien nro 282, Tammela


*Kirja saatu Docendolta

2 kommenttia:

  1. Tupasvilla-aapa on kyllä yks kauneimpia näkymiä mitä tiedän. <3 Mutta keksin kyllä heti jotain kauniimpaakin: Saaristomeri-maisemat, etenkin ulkosaaristosta! ;) Torronsuolla en ole kyllä vielä koskaan käynyt. Noi pk-seudun "lähikohteet" on mulle pitkälti kaikki ihan vieraita. Nuuksiossakin kävin ekaa kertaa vasta viime vuonna. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristo tulee kyllä tosiaan vähintään hyvänä kakkosena - ja merimaisemat noin muutenkin! :)

      Mulle Nuuksio on edelleen aivan vieras, joskin houkuttelisi kyllä. Ehkä syksymmällä? Torronsuolla kannattaa poiketa ainakin tuo pikkulenkki, jos sattuu ohi ajamaan! Tuossa alle parin kilometrin lenkillä ei edes haittaa, vaikkei olisi retkeilykamoja mukana. :)

      Poista