tiistai 31. heinäkuuta 2018

DIY: Kestopussit hedelmille ja vihanneksille - Pieni teko luonnon puolesta



Oletko koskaan miettinyt, montako muovipussia sisällään hedelmiä, vihanneksia, kasviksia ja juureksia kannat kotiisi kuukaudessa - saati vuodessa? Entä mitä näille pusseille tapahtuu sen jälkeen, kun sisältö on käytetty? Suurin osa niistä päätyy suoraan roskikseen - toivottavasti kierrätettyinä muovijätteelle tarkoitettuun astiaan.

MUTTA.

Mitäpä jos et enää kantaisi hevi-osastoa kotiisi muovikääreissä, vaan ekologisemmassa vaihtoehdossa - kestopussissa. Monissa kaupoissa näitä onkin jo saatavilla muovipussien läheisyydessä, mutta helppoa on myös niiden tekeminen itse!





DIY KESTOPUSSIT

hedelmille ja vihanneksille

Tarvikkeet:

Kevyttä kangasta, esimerkiksi valoverhoa tai pitsiä
Nyöriä, tai vaikka vanhat kengännauhat
Ompelukone ja -lankaa


Leikkaa valitsemastasi kankaasta haluamasi kokoinen suorakulmio. Voit ottaa mallia vaikka vanhasta muovisesta hedelmäpussista tai arvioida silmämääräisesti sopivan tuntuisen koon. Muista jättää saumavarat sekä yläosaan hieman ylimääräistä nauhakujaa varten. Leikkaa joko kaksi samankokoista palaa etu- ja takakappaleeksi tai kerralla kaksinkertaisen kokoinen suorakulmio, jolloin säästät yhden sauman ompelemisen taittamalla kankaan kaksinkerroin.

Huolittele kankaan reunat saumurilla tai ompelemalla siksakkia. Ompele yläreunoihin nauhakuja nurjalle puolelle - pyri pitämään se samanlevyisenä molemmissa kappaleissa.

Ompele etu- ja takakappale yhteen nurjalta puolelta. Itse ompelin ensin uudella siksakilla vanhan päältä kappaleet yhteen ja sen jälkeen vielä suoralla saumalla, jotta pussi kestää useammankin tomaatin tai appelsiinin painon. Käännä pussi oikein päin.

Pujota nyöri nauhakujaan ja solmi päät yhteen. Itse leikkasin vain saksilla pienet nipsaisut nauhakujaan, joista syötin nyörin sisään, mutta reiät nyörille voi toki tehdä myös napinläpi-toiminnolla ennen nauhakujan ompelemista. Tällöin lopputulos on siistimpi ja varmasti vielä kestävämpi - minun koneestani ei tuota napinläpi-toimintoa kuitenkaan löydy.

Halutessasi voit pujottaa nyöriin esimerkiksi pahvinpalan, johon liimata etikettitarrat, mutta itse en näe tarvetta tälle. Pussin sulkemisen jälkeen nyöriä jää pitkä pätkä yli, jolloin tarran voi liimata nyöriin kaksinkerroin.






Miltä kuulostaisi kantaa perunat, punajuuret ja mandariinit kotiin pusseissa, jotka ovat paitsi uudelleenkäytettäviä, pestäviä, kestäviä ja ekologisia myös aika kauniita? Näin kesäaikaan kestopussien käytön voi laajentaa myös torimyyntiin ja pyytää myyjiä pakkaamaan ostamasi herneet, mansikat ja kirsikat muovipussien sijaan omiin kestopusseihisi.

Muovipusseista kestopusseihin siirtyminen on pieni askel ekologisempaan suuntaan, mutta kuitenkin alku! Eikä pidä soimata itseään, jos kestopussit joskus unohtuvatkin kotiin, edes yksi muovipussiton ostoskerta viikossa on jo huomattava parannus!

2 kommenttia:

  1. Minä käytän edelleen muovipusseja. Ne eivät suinkaan päädy roskikseen. Laitan eväsrasiani niihin, ettei eväät ole kassin pohjalla - niinkin on käynyt. Käytän niitä monta kertaa. Ihan viimeiseksi käytän niitä biojätteeseen. Meidän kaupungissa ei biojätteitä saa laittaa biojätepusseihin (ja onko sekään ekologista ostaa muovipussja biojätettä varten, kun voin kierrättää). Ei ole mukavaa, kun syyllistetään pienten muovipussien käytöstä. Kaupassa käydessäni en koskaan ota muovipussia ostoksia varten (paitsi, jos tuote on pakattu muoviin), sitä varten minulla on kangaskasseja aina laukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei saris!

      Ja ihan ensin pahoittelut, että vastauksessa on kestänyt puolitoista vuotta. Kommenttisi on mennyt minulta aivan täysin ohi.

      Tarkoitukseni ei missään nimessä ole syyllistää, harmi jos postauksen sävy välittyy sellaisena. Olen kanssasi samaa mieltä, ettei biojätepussien ostamisessa ole mitään järkeä niin kauan, kun on mahdollista käyttää jotain jo kotoa löytyvää.

      En myöskään näe mitään pahaa muovipussien käytössä, kun ne päätyvät jatkokäyttöön eivätkä suoraan kauppakassista roskikseen. :)

      Poista