lauantai 19. elokuuta 2017

Vuorokausi myöhemminSe, mitä Turun keskustassa tapahtui eilen juuri näihin aikoihin, on äärimmäisen julmaa, kamalaa ja pelottavaa. Vuorokausi on kulunut, ja elämä alkanut palautumaan normaaleihin uomiinsa suurimmilta osin. Kaikilla näin ei kuitenkaan käy - ehkä enää ikinä. Veriteon uhrien, niin fyysisiä kuin henkisiä vammoja saaneiden puolesta itse toivoisinkin, ettei kukaan enää jakaisi millekään medialle enempää kuvia tai videoita tämän julman iskun uhreista tai verilammikoista.

Vaikka nykysuomalaiselle monesti ensimmäinen reaktio esimerkiksi onnettomuuspaikoille tultaessa on kaivaa älypuhelin taskusta, tulee muistaa jotain. Se, ettei onnettomuuden tai tällaisen hirmuteon uhri ole kukaan sinulle läheinen, ei sulje pois sitä, että hän on kuitenkin jonkun lapsi, ehkä itsekin vanhempi, rakastettu ja jollekin tärkeä ihminen. Ja ylipäätään - se uhri on ihminen. Haluaisitko, että sinun kuviasi leviteltäisiin mediassa muiden kauhisteltaviksi ja uteliaiden tirkisteltäväksi samassa tilanteessa? Jokainen pystyy varmasti ilman kuviakin hahmottamaan tilanteen vakavuuden. Itse jaan elämääni ja siihen sisältyviä tapahtumia melko ohuenkin filtterin läpi someen, mutta hei joku raja.

Tällaisenkaan jälkeen, en suostu antamaan pelolle ylivaltaa. Varovaisuus on tervettä, mutta nähdäkseni on turha alkaa systemaattisesti välttämään tiettyjä tilaisuuksia tai tilanteita. Koska tahansa, missä tahansa voi tapahtua mitä tahansa. Haluan säilyttää uskoni hyvään. Se ei tee minusta sinisilmäistä tai tyhmää. Haluan kohdata jokaisen ihmisen ihmisenä ja uskoa hänen hyviin tarkoitusperiinsä, kunnes toisin todistetaan. Vihalla saadaan aikaan vain lisää vihaa, pelkoa, epävarmuutta ja huonoa oloa. 

Se, mitä pohjimmiltani haluan kaiken tämän sekavan tekstin jälkeen sanoa, on että pysytään yhdessä. Olen syvästi pahoillani kaikkien uhrien sekä heidän läheistensä puolesta. Antakaa kaikki poliisille työrauha, älkääkä aiheuttako typeriä selkkauksia pelkkien uskomusten tai huhujen perusteella.

5 kommenttia:

 1. Veit jalat suustani! "Ettei kukaan enää jakaisi millekään medialle enempää kuvia tai videoita tämän julman iskun uhreista tai verilammikoista." Sitä minäkin toivon kaikkein eniten. Ajattelin kirjoittaa tästä samasta aiheesta, mutten vielä oikein kykene, enkä oikeastaan haluakaan. Ehkä kuitenkin jossain vaiheessa, koska tätä näkökulmaa tuskin tullaan riittävästi korostamaan.

  Ihmisten ajattelemattomuudella, itsekkyydellä, tirkistelynhalulla ja kaikella sellaisella asiattomuudella ei ole rajoja, kun tällainen tilanne sattuu kohdalle. Olisit nähnyt (vai näitkö?) sen monisatapäisen kännykkämeren, joka ympäröi tapahtumapaikkaa ja häiritsi niin poliisien kuin ensiapuhenkilöstönkin työskentelyä. Se oli kuvottavaa. ;____;

  viikarivartti.blogspot.fi/2017/08/puhutaan-jostain-muusta-kuten-kukkasista.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olimme onnellisen sattumuksen kautta tapahtumahetkellä Kuralan kylämäessä. Onneksi päätimme tehdä niin päin, keskustaan oli tarkoitus mennä vasta sitten sen vierailun jälkeen. Useampi tuttu oli kuitenkin pelottavan lähellä tapahtumia, ja heiltä olen kuullut tätä samaa - puhelimet kaikilla kädessä. Kotimatkalla autossa itse puhelinta selatessa tuntui jokainen mahdollinen media ja some olevan täynnä näitä ajattelemattomien kuvia ja videoita.

   Muistan muutama vuosi sitten nähneeni yhden nimeltämainitsemattoman iltapäivälehden nettisivuilla uutisen ihmisen kivitysrangaistuksesta ulkomailla. Ymmärrän vielä uutisoinnin, mutta kun mukana oli kolme kuvaa ihan siitä itse tapahtumasta ilman minkäänlaista sensuuria, niin lievästi sanottuna kiehahti. Kuvat kyllä poistuivat myös hyvin äkkiä, mutta en ymmärrä, miten kukaan toimittaja katsoo niiden olevan soveliaita juttuun liitettäväksi! Nykyään pyrin välttämään kokonaan tämänkaltaisia uutislinkkejä.

   Poista
  2. Hyi. Tällaisissa tilanteissa tekee varmasti hyvää pitää kokonaan taukoa sosiaalisesta mediasta ja vältellä kohu-uutisointikanavia.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! Ihmiset osaavat olla onnettomuuden hetkellä äärimmäisen ajattelemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Ehkä tästäkin opitaan jotain. On toki myös aivan luonnollista, ettei uudessa tilanteessa yksinkertaisesti osaa toimia.

   Poista