maanantai 14. elokuuta 2017

Pieni puutarha parvekkeella


Tämä kesä on ollut parvekepuutarhan kannalta hieman haasteellinen. Jo viileä alkukesä toi omat vaikeutensa lasittamattomalla parvekkeella, mutta meidän tapauksessamme suurinta päänvaivaa on aiheuttanut taloyhtiön parveke-/julkisivuremontti, joka osui meidän kohdallemme heinäkuussa. Tilaa hyötykasveille ja kukille olisi vaikka muille jakaa, mutta kamalasti mitään ei viitsinyt istuttaa, kun tiesi parvekkeen tyhjentämisen olevan edessä.

Remontin jäljiltä parvekkeen sisustus on myös edelleen todella kesken. Vanhat laudoitukset ovat niin huonossa kunnossa, että uudet ovat tekeillä, ja samalla pistetään myös muu kalusto uusiksi. Siihen asti kuitenkin mennään näillä vanhoilla, koska näin loppukesästä en enää viitsi ruveta tekemään mitään väliaikaisratkaisusisustusta. Jostain kumman syystä parvekkeella ei ole tullut kovin paljoa vietettyä kyllä nyt aikaa... Täytyy toivoa aurinkoista ja lämmintä syksyä!

Joitain istutuksia kuitenkin tein. Jo useamman vuoden olen istuttanut muutaman ämpärillisen perunoita keväällä. Tällä kertaa lajikkeina olivat tuttu ja turvallinen Siikli sekä yhdessä ämpärissä jääkaappiin unohtunut yksinäinen Rosamunda. Parvekeremontin ajan perunat olivat evakossa vanhempieni luona maalla. Takaisin tuli vahvoiksi kasvanein varsin varustettuja kaunokaisia, joista kaksi kuitenkin alkoi kellastua melko nopeasti. Rosamunda oli kasvattanut hyvän määrän mukuloita, jotka kuitenkin olivat auttamatta jääneet todella pieniksi, hyvä jos vähän peukalonpäätä suuremmiksi. Ensimmäisen Siikli-ämpärin sato on kuitenkin hyvä, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy! Toivottavasti jäljellä olevissa ämpäreissä on yhtä runsas sato.

Perunan lisäksi hyötykasveja ovat edustaneet kaupan yrttihyllystä ostettu, lähes loppuunkäytettynä istutettu ruohosipuli sekä siemenestä istutetut lehtisalaatit. Kummankin sato on ollut läpi kesän todella runsas. Kokeilin istuttaa myös ruohosipulia siemenestä, mutta se ei oikein tuottanut tulosta. Hoksasin kyllä jo ehkä senkin, mitä tein väärin, joten saatan antaa sille ensi vuonna vielä uuden mahdollisuuden.

Kukkapuolelta puolestaan tämän kesän lajeiksi valikoituivat torilta ostetut samettiruusut, äidin taimesta kasvattama verenpisara sekä siemenestä istutetut kesäleimut (kesäleimun siemenet saatu blogin kautta). Samettiruusut hankittiin remontin jälkeen, joten niiden kanssa ei ole ollut ongelmaa. Kesäleimut ja verenpisara taas kärsivät hieman remontista jouduttuaan olemaan osan aikaa sisällä ja palaamaan takaisin ulos. Verenpisara oli hyvässä nupussa remontin loppuessa, mutta tiputti ulossiirron jälkeen käytännössä kaikki nuput pois. Pelkäsin sen jo nuupahtavan kokonaan, mutta sepä onkin nyt kasvattanut entistä tuuheammin nuppuja ja on varmasti upea, jahka nuo kukat nyt vaan ehtisivät aueta!

Ensi vuodelle ajattelin hieman laajentaa hyötykasvien määrää. Onko teillä suosituksia sellaisista hyötykasveista, jotka pärjäävät lasittamattomalla parvekkeella, johon paistaa aurinko keskipäivällä melko paahtavasti ja illat ovat varjoisia?

2 kommenttia:

 1. Näyttää oikein mukavalta! :) En oikein osaa antaa vinkkejä lasittamattomalle parvekkeelle, koska tuuliolosuhteet ja lämpötilan vaihtelut ovat siellä niin erilaiset kuin lasitetulla, mutta uskoisin ainakin erilaisten paprikoiden ja tomaatin pärjäävän, kunhan ne istutetaan ulos vasta, kun yöt ovat todella lämpimiä. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä lasittamattomassa on kyllä omat haasteensa. Onneksi meilläkin sentään tuo yksi kuvissakin näkyvä nurkka on "lattiasta kattoon" lasitettu, niin tuo melko hyvän tuulensuojan kuitenkin sekä mahdollisuuden pitää kasveja lattialla, kun valoa riittää sillekin tasolle.

   Paprikoita ja tomaattia mulla on ollutkin edellisen kodin lasittamattomalla parvekkeella - luulen että ainakin tomaattia kokeilen myös tähän ensi kesänä. Vähän kiehtois myös tehdä eurolavasta sellainen "yrttiseinä", mutta sit tietty tulee se ikuisuusongelma niiden käytön suhteen, kun lasitusta ei tosiaan ole. Vaikka kyllähän ne ilmansaasteet toki lasitetunkin parvekkeen jossain määrin tavoittavat.

   Poista