perjantai 28. heinäkuuta 2017

Tie, jonka varrella kasvaa villejä lupiineja

Onko kukaan lukijoista kuivannut ja prässännyt luonnonkasveja esimerkiksi kasviota tai muuta käyttötarkoitusta varten? Mulla on kytenyt jo pitkään idea oman kasvion tekemisestä, mutta ryhdyin tänäkin vuonna tositoimiin vähän liian myöhään. Ehkä ensi keväänä sitten...

Mutta. Tämä kasvioidea jalostui nyt tovi sitten päässäni villiksi visioksi kuivattaa kasveja ihan muuhun tarkoitukseen. Ja siis nimenomaan horsmaa ja lupiineja. Muutamaa pienempää kasvia olen menestyksekkäästi tässä jo kuivattanutkin, mutta mietityttää lähinnä noiden paksummat varret. Vaativatkohan pidempää kuivatusaikaa tai useamman sanomalehtien vaihdon? Kokeilemallahan se toki selviää, mutta jos joltain löytyy jonkinlaista kokemusta, vinkkiä tai älä-missään-nimessä-tee-näin -ohjeita niin otan mielelläni vastaan!

3 kommenttia:

 1. Kasvien prässääminen on niiin hauskaa puuhaa! Tein ekan kasvioni jo joskus pikkukersana, kun leikin olevani biologi, ja myös lukioaikoina tuli kerättyä tosi laaja kokoelma. :)

  Kyllä mehevämpienkin varsien kuivattaminen onnistuu, kunhan vain on riittävästi imupaperia ympärillä ja paljon painoa päällä. Oikealla kasviprässillä homma onnistuu toki näppärimmin, mutta suurimman osan keräämistäni kasveista olen kyllä prässännyt ihan kirjapinojen välissä. :D

  Ja niin, noita lupiineja tosiaan sietääkin keräillä. (Vaikka se alkaakin olla jo paikoin aika toivotonta puuhaa saada enää niitä väistymään.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä askartelin juuri kuivatuista mesiangervosta ja koiranputkesta synttärikortit - niiden kuivaaminen onnistui ainakin todella mainiosti!

   Horsmaa ja lupiinia laitoin viime viikonloppuna kuivumaan ja prässäytymään vanhempien alakertaan ja menenkin nyt jännityksellä huomenna katsomaan, kuinka on käynyt. Ensimmäisessä imupaperin vaihdossa ei näyttänyt ihan niin hyvältä kuin olisin toivonut, mutta en vielä heittänyt toivoa kokonaan nurkkaan!

   Poista
  2. Jes! Haha! :D Ainakin yliopiston kokoelmissa kasvinäytteet vaikuttavat säilyvän parhaiten laminoituina - kun valmiin prässätyn kasvin laminoi kiinni hyvälle paperille, siinä se säilyttää tosi nätisti värinsä. :)

   Poista