lauantai 27. elokuuta 2016

Friskalanlahden lintutornillaTurun Hirvensalosta löytyy Friskalanlahti, suurehko luonnonsuojelualue, jonka laitamille on pystytetty lintutorni. Useamman kerran olemme ajaneet niin autolla kuin fillareilla Friskalan läpi, mutta ennen en edes tiennyt tällaisen tornin olemassaolosta mitään. 

Tornille kuljetaan melko pientä hiekkatietä, jonka toisella puolella näkyi isolta tieltä piilossa oleva hevoslaidun ja toisella puolen karjalle osoitettuja kesälaidunnusniittyjä. Ainakaan juuri nyt karjaa ei näkynyt missään, liekö ollut tänä kesänä ollenkaan?Paikan päälle mennessä heräsi väkisinkin mieleen kysymys, onko tämä paikka jätetty rapistumaan vai onko vain huoltotoimet jääneet jostain syystä lähiaikoina tekemättä. Miljöö on kyllä yleisesti ottaen upea, mutta pitkospuut ja esimerkiksi opastetaulut ovat jo selvästi parhaat päivänsä nähneet. Eipä tuo lähes umpeen kasvaminenkaan olisi muuten juuri haitannut, mutta sortsikeleillä runsaat nokkospuskat olisivat varmasti olleet inhottavia.

Mies tiesi kertoa, että aiemmin pitkospuita on päässyt kiertämään lahden vierustaa vielä pidemmän matkan torniltakin. Nyt vähän matkan päähän tornista oli tullut ilmoitus, jossa kerrottiin pitkospuureitin häirinneen lahdella majailevia lintuja - mikä toki on aivan ymmärrettävääkin. 
Tämä 'RentoutujaMies' lienee vieraillut tornilla muutamaankin otteeseen, ainakin puumerkki löytyi muutamastakin eri kohdasta!

Lahdella näkyi nytkin olevan joitain lintuja, muuten alueella oli hiljaista. Umpeen kasvaminenhan tuota lätäkköä selkästi uhkaa , liekö se sitten syynä koko paikan rapistumiseen. Olisikohan kiinnostavimmat lajit muuttaneet suuremmille vesistöille?

Tällä kertaa poikkesimme tornilla 'muuten vaan', kun se sattui automatkan varrelle. Syksymmällä voisi käydä fillarilla uudemman kerran niin sanotusti katsastamassa tilanteen ja pitää vaikkapa evästauon tornilla. En sanoisi tämän olevan mikään älyttömän upea vierailukohde, mutta ihan näkemisen arvoinen joka tapauksessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti