lauantai 21. toukokuuta 2016

Pieni hyötypuutarha kotona

Kyllä, meillä harrastetaan kotikasvatusta. Laillista sellaista. Viime vuonna meillä kasvoi paprikaa ja sitruunaa, jotka oli istutettu aiiivan väärään aikaan. Siitä viisastuneena tehtiin tänä vuonna hieman toisin.

Tänä vuonna ikkunalaudalla on kasvamassa suippopaprikaa, chiliä ja kirsikkatomaatti. Paprika ja chili on laitettu aluille siemenestä - ihan siis kaupasta ostetun paprikan ja chilin sisällä olevista. Siemenet itivät mainiosti, ja taimia tulikin ihan yli oman tarpeen. Osa oli pakko laittaa pois, kun kahden ihmisen asuttaman yksiön ikkunalaudalle ei ihan kovin montaa ruukkua saa ympättyä. Kotiin taimista jäi kaksi kumpaakin, yhdet taimet vein vanhemmille maalle kasvamaan ja yhdet olen antanut "lahjaksi" kavereille. Kaikissa paikoissa kasvuolosuhteet ovat hieman erilaiset, joten onkin hauska nähdä miten taimet missäkin menestyvät!

Etenkin yhdestä omasta paprikasta odotan edes jonkinlaista satoa, se on ihan alusta asti ollut taimista kaikkein vahvin. Seuraavalla kauppareissulla täytynee vielä hankkia pari kokoa isompia ruukkuja, niin hommat helpottuvat suuresti. Käytännössä tuo kasvaisi varmasti kyllä tuossa nykyisessäänkin, mutta mikäli vartta joutuu jossain vaiheessa tukemaan kepein, ei niille oikein ole ruukussa fiksusti tilaa.

Tuon ison tomaatin sain vappuna siskolta nimipäivälahjaksi, kun kävivät kahvittelemassa. Se on jonkinlainen "karkkitomaatti", ja sen on kyllä veroinenkin. Isä on monina vuosina kasvattanut maalla kasvihuoneessa aivan törkeän hyviä tomaatteja, joille nämä melkein vetävät vertoja! Satoa tästä on tullut jo kivasti, ja puhkeamaisillaan olevista kukinnoista päätellen lisää on odotettavissa!

Meillä on parveke, johon aurinko paistaa keskipäivällä, mutten ole ainakaan vielä liiemmin kasveja siellä pitänyt - kesäkuumilla varmasti viihtyvät. Vähän jotenkin arveluttaa kuitenkin kaikki pakokaasut ja muut kaupunkiasumisen haitat... Perunaa mulla on kyllä kolmessa ämpärissä kasvamassa parvekkeella. Viime vuonna kahdesta ämpäristä tuli aivan erinomainen sato, ja nytkin odotan suuria!


Mutta niin, mites se itse kasvatettu kirsikkatomaatti? Tuossahan tuo kasvaa ja vahvistuu. Erikoista tässä taimessa on kuitenkin sen lähtökohdat. Näin jossain kohtaa alkuvuotta facebookissa videon, jossa tomaattia kasvatettiin ihan kaupasta ostetusta tomaatista leikatusta siivusta ja pakkohan sitä oli kokeilla. En olisi kuuna päivänä uskonut tämän tavan toimivan, mutta pakko se nyt vaan on! Vielä ei toki tiedä, tuleeko tästä ikinä niin sanotusti oikeaa kasvia ja tuottaako se yhtään satoa, mutta eiköhän se tässä kesän kuluessa selviä!

Kuvissa taustalla näkyvä basilika sen sijaan ei ole itse kasvatettu, vaan ihan kaupasta ostettu. Olettehan kuitenkin hoksanneet, että nekin kyllä selviävät kotona pitkiäkin aikoja, jos puolet jää käyttämättä? Valitsen itse aina mahdollisuuksien mukaan sellaiset yrtit, joissa on vähän isompi ruukku. Tuo kyseinen on ihan vain siinä omassa ruukussaan tyrkätty tuohon peltipurkkiin ja kasteltu hieman päivittäin. Kahden ihmisen taloudessa harvemmin kuluu koko yrttiruukku kerralla, joten olisi hirveätä haaskausta heittää loput vain roskiin, kun yrttiä on todella helppo pitää hengissä jopa viikkoja.

Onko sinulla jo kotonasi oma hyötypuutarha?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti