Turussa olemme saaneet viettää kansallista veteraanipäivää kauniin aurinkoisessa säässä. Etenkin nuorimmille ikäpolville veteraanien uroteot alkavat jäädä melko kaukaiseksi, ainoastaan kirjoista luetuksi historiaksi. Nykypäivänä tutumpaa ovat eri puolin maailmaa kantautuvat uutiset terrorismista, eikä oman maan itsenäisyyden puolustaminen ehkä tunnu realistiselta. Se on sääli.
Yhteensä sotiimme osallistui noin 600 000 miestä ja 100 000 naista, joista nuorimmat rintamalla olivat vasta 17-vuotiaita. Joka kahdeksas menehtyi. Palanneista joka neljännellä oli pysyvä sotavamma. Suomessa elää yhä noin 14 000 veteraania, joiden keski-ikä on 93 vuotta.
Heistä 7 500 on miehiä ja 6 500 naisia. Sotainvalideja tästä
kunniakansalaisten joukosta on lähes 2 000.
Vuodesta 1987 asti on Suomessa vietetty rauhanomaisin tarkoituksin kansallista veteraanipäivää joka vuosi 27. huhtikuuta. Tällä päivämäärällä vuonna 1945 päättyi Lapin sota, ja Suomen osuus toisessa maailmansodassa. Täten päivä on jäänyt Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi.
Jos aihe koskettaa sinua yhtään, haastan sinut tekemään lahjoituksen sotiemme veteraaneille.
Heille, jotka taistelivat henkensä uhalla tämän maan edestä.
Hoivatkaa, kohta poissa on veljet, muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lasten lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa!
Kertokaa lasten lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa!
Kalervo Hämäläinen - Veteraanin iltahuuto
Minulle on jäänyt yläkoulusta mieleen erittäin mieleenpainuvana hetkenä, kun Veteraanikuoro Isku lauloi yhdessä ysiluokkalaisten poikien kanssa Veteraanin iltahuudon. Tuntui hurjalta ajatukselta, että parin vuoden päästä nuo nuoret pojat olisivat olleet sotimassa. Huh.
VastaaPoistaSiskonpoikani täytti viime vuonna 18, ja on ajatuksena aivan absurdi, että hän juoksisi aseistettuna pitkin metsiä henkensä kaupalla puolustamassa maata. Onneksi - ja toivottavasti - ei tarvitse.
Poista