keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Chia-pudding - nopea ja helppo aamupala!Muutama vuosi sitten juuri kukaan ei tiennyt, mitä ovat chia-siemenet. Nykyään niitä löytyy jo todella monesta suomalaisesta keittiöstä. Nämä pienet siemenet ovat todella helppokäyttöisiä ja sisältävät monia terveysvaikutuksia!

Chia-siementen sanotaan vaikuttavan muun muassa positiivisesti kolesterolitasapainoon, ne sisältävät reilusti kuitua, terveydelle tärkeää mangaania, kasvipohjaista proteiinia, antioksidantteja ja fosforia sekä kalsiumia, joka edesauttaa vahvan luuston ja hyvien hampaiden ylläpidossa. Toiset sanovat näiden olevan pelkkää huuhaata, mutta itse uskon hyviin vaikutuksiin. Koska siementen ei tiedetä olevan millään tapaa vaarallisia kohtuullisina annoksina, on minulle oikeastaan ihan sama, tulevatko vaikutukset oikeasti siemenistä vai kuvittelenko ne - hyvä olo ja terveydelliset seikat puhuvat puolestaan. Olen nähnyt myös huikeita tuloksia chiaa syövien hevosten turkin ja jouhien kasvussa sekä kunnossa - googlatkaa ihmeessä tästä lisää, jos kiinnostaa!

Aamupala-arsenaaliini kuuluu nykyään kiinteänä osana chia-pudding, chia-siemenistä tehty niin sanottu vanukas. Tämän helppous piilee siinä, että vanukas tehdään illalla valmiiksi jääkaappiin turpoamaan ja nautitaan aamulla haluamiensa lisukkeiden kera. Vanukas myös pitää tehokkaasti nälkää, joten ihan heti ei tarvitse olla jääkaapilla uudelleen!

CHIA-PUDDING
1 annos

3 rkl chia-siemeniä
1 dl nestettä


Mittaa haluamaasi astiaan siemenet ja valitsemasi neste. Itse olen käyttänyt
mm. mantelimaitoa, lehmän maitoa, kookosmaitoa sekä näiden yhdistelmiä.
Chia-siemeniä voi turvottaa myös veteen, tällöin voi tehdä isomman annoksen kerralla.
Pelkkään veteen turvotettu chia-pudding säilyy kuulemani mukaan jopa kuukauden hyvänä.
Jos aiot ottaa puddingin aamulla mukaan, tee se valmiiksi kannelliseen rasiaan tai lasipurkkiin.

Halutessaan puddingin voi makeuttaa.
Itse lisään yleensä joukkoon ripauksen vaniljasokeria tai hieman juoksevaa hunajaa.
Kuulemani mukaan myös vaahterasiirappi toimii mainiosti - ja varmasti moni muukin makeuttaja.

Sekoitettuasi valitsemasi ainekset keskenään, nosta chia-pudding jääkaappiin tekeytymään.
Voit sekoittaa seosta muutaman kerran ensimmäisten tuntien aikana, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Nauti valmis chia-pudding aamulla tai välipalaksi valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Minun suosikkejani ovat tuoreet hedelmät, mutta myös kiisselit ja hillot toimivat mainiosti.

Joko chia-siemenet ovat sinulle tuttuja?

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä, mutta en pääse yli siitä, miten turvotetut chia-siemenet näyttää ihan sammakonkudulta. :D Viitisen vuotta sitten yhdellä vaellusreissulla mun ruokaryhmäkaverilla oli chiaa mukana ja me käytettiin sitä kaikenlaiseen kokkailuun. Auttoi kyllä huomattavasti ainakin ruuansulatuksen toimintaan, joten jäi hyvin positiivinen vaikutelma, mutta en vain ole sattunut hankkimaan ikinä omaan keittiöön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo oli kyllä alkuun kieltämättä aika vallitseva mielikuva :D Suutuntumakaan ei tottumattomalle ole välttämättä mikään mairittelevin ensi alkuun.

   Nää on kuitenkin siitä hyviä, että kunhan muistaa muuten huolehtia riittävästä nesteen juomisesta, niin voi ihan hyvin käyttää sellaisenaankin käytännössä minkä tahansa sekaan tai päälle. Turpoavat ja vaikuttavat kyllä elimistössä, kunhan tosiaan nestetasapaino on kunnossa. :)

   Poista
 2. Onpa helppo ohje! Jotenkin olen kuvitellut niiden käytön olevan työläämpää.:D Pitääkin ostaa niitä ja kokeilla. Kiitos vinkistä ja hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on ihan tosi helppo käyttää!
   Äkkiseltään tottumattomalle suutuntuma voi olla vähän arveluttava, mutta siihenkin tottuu kyllä, kun ei heti ota urakaksi mitään muutaman desin satsia.

   Lisäksi käytän näitä itse ihan kaikenlaisessa ruuanlaitossa, ja lisään kastikkeiden ja kiusausten sekaan tai ihan sellaisenaan jugurtin päälle. Pakko näitä ei ole ennen nauttimista turvottaa, kunhan huomioi sen, että juo sitten muuten hieman normaalia enemmän vettä, jotta siemenet eivät pääse kuivattamaan elimistöä. :)

   Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

   Poista