lauantai 22. lokakuuta 2016

Torholan luola KarkalinniemessäLohjan Karkalinniemessä sijaitsee Suomen suurin kalkkikiviluola, Torholan luola. Luolalle on oma parkkipaikkansa muutama kilometri ennen Karkalin luonnonpuiston parkkipaikkaa.

Parkkipaikalta lähtevä viitoitettu polku vie pienen matkan päähän opastetaululle, josta oikealle lähtee jyrkästi laskeutuva lyhyt polku, joka kiertää takaisin parkkialueen lähelle. Itse luolan suuaukkoa ei ollut merkitty sen kummallisemmin, ja mekin meinasimme sen kokonaan sivuuttaa. Luola onkin opastetaululta heti vasemmalla, oikealle vievä polku vaan näyttää helposti kutsuvammalta. Emme todellakaan olleet ainoat, jotka lähtivät sieltä etsimään luolaa.


Meillä ei ollut matkassa mitään sen kummallisempia varusteita, kun pääkohteenamme oli luontopolku Karkalissa. Luolan suuaukko on kuitenkin sen verran avara, että niin sanottuun Torholan eteiseen pääsee helposti katselemaan. Mikäli mielii tutustua luolaan hieman syvemmin, kannattaa lukaista ensin ainakin tämä Retkipaikan juttu aiheesta!

Tällaisiin kohteisiin tutustuessa on aina oltava varovainen, enkä missään nimessä suosittele lähtemään näihin kohteisiin yksin, mikäli mielii tehdä tarkempaa tuttavuutta. Ehdottomasti kuitenkin näkemisen arvoinen paikka - vaikka juuri samalla matkalla, kun käy patikoimassa Karkalin luonnonpuistossa!

2 kommenttia:

 1. Torholan luola on kyllä mainio! Tällainen ahtaanpaikan- ja pimeänkammoinenkin uskaltaa mennä ainakin siihen eteisosaan. :D

  - Varpuslintu / viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei varsinaisesti kyllä ihan kamalasti tehnyt mieli sinne syvemmälle jatkaa, mutta jos vaan varusteet olisivat kohdallaan, niin miksei sitten! :)

   Poista