tiistai 11. lokakuuta 2016

Pilvisenä sunnuntaina Karkalin luonnonpuistossaOlimme merkinneet perheen naisväen - eli äitini, siskoni ja siskontyttöjen - kanssa jo jokin aika sitten viime sunnuntain kohdalle kalenteriin retken Karkalin luonnonpuistoon Lohjalle. Aamu valkeni tihkusateisena ja harmaana, mutta emme antaneet sen häiritä. Sade loppuikin jo ennen lähtöämme ja keli pysyi pitkin päivää poutaisena.

Karkaliin ei vanhempieni luota ole matkaa kuin reilun puolen tunnin verran, mutta ikinä aiemmin ei ole tullut siellä itse vierailtua. 


Karkalin luonnonpuisto on kooltaan yhden neliökilometrin ja sijaitsee Uudellamaalla Lohjanjärveen työntyvän Karkalinniemen päässä. Reitti kiertääkin osittain aivan läheltä rantaa. Me kävelimme koko luonnonpuiston kiertävän, noin kuuden kilometrin pituisen lenkin. Alkupäässä on valittavissa myös lyhyempiä reittejä, jotka ovat helppokulkuisia ja soveltuvat hyvin myös pienemmille lapsille. Tälle pisimmälle reitille en kovin pienten lasten kanssa lähtisi, koska reitti ylittää muutaman mäen, joiden kohdalla maasto on hieman haastavampaa. 

Suurimmaksi osaksi reitti kulki metsäpolkuja pitkin, mutta osittain myös pitkoksilla. Joissain kohdin pitkokset olivat todella vinossa ja melko suurilla väleillä, ja askeltensa asetteluun olikin syytä kiinnittää huomiota. Yleisesti ottaen reitti oli kuitenkin oikein hyvässä kunnossa.


Päätimme jo heti, että Karkaliin on palattava keväällä, kun vuokot ovat kukassaan. Syksyinen ruska ei ehkä ainakaan juuri nyt päässyt aivan oikeuksiinsa, sillä suurin osa lehdistä oli jo maassa. Maisemaa värittivät tällä hetkellä lähinnä pähkinäpensaat, joita olikin kyllä paljon.

Luonnonpuisto on lähes pelkkää metsää, mutta alueella on myös suota. Reitti kiersi ilmeisesti suoalueet ainakin miltei kokonaan, koska ainakaan itse en huomannut kuin yhdessä kohdin hieman soisemman näköistä maastoa. 

Kotimatkalla poikkesimme myös matkan varrella olevalla Torholan suolla, josta teen oman postauksensa. Pakollinen kahvipysähdys tehtiin tietysti myös Nummi-Pusulan Kasvihuoneilmiöllä - ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, josta löytyy suurinpiirtein ihan kaikkea!
2 kommenttia: