sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Mitä parvekkeella kasvaakaan - DIY helpot nimilaput



En usko olevani ainoa parvekepuutarhuri, jolla lähtee toisinaan 'vähän lapasesta' istutusten kanssa. Alkuun sitä kuvittelee laittavansa vaan pari perunaa ämpäriin, mutta sitten tulevat Puutarhamessut ja kauppojen siemenhyllyt. Ja markettien kesäpihat kukkineen. Ja voishan tuolla Plantagenissakin käydä 'ihan vaan katselemassa'.

Kaiken tämän seurauksena meillä on tänä vuonna parvekkeella testissä fenkoli, ruusukaali ja vanhempien alakerrasta raparperia, kaksi eri dahliaa, paprikaa, tarhaleukoijaa, tsinniaa, basilikaa, lehtisalaattia, tietysti niitä suunniteltuja perunoita sekä viime vuodelta talvehtineet verenpisara ja ruohosipuli. Niin ja yksi neilikka oli PAKKO ostaa. Yksi kasvatuslaatikko olisi vielä tyhjänäkin, mutta päätin jo vakaasti, että saa sellaiseksi jäädäkin. Veikkauksia, montako päivää menee, että pyörrän päätökseni?





Suuresta lajien kirjosta johtuen sain idean nimetä kaikki ruukut, jotta mieskin tietää, mitä missäkin kasvaa. Useimmat toki hänkin tunnistaa ihan ilman nimilappuja, mutta kun hommaan ryhdyin, päätin tehdä sen sitten kunnolla. Nimilapuista tulikin kiva yhdistävä tekijä istutuksille!

Näiden tekoon tarvitset:
- grillivarrastikkuja
- kartonkia
- liimaa
- sakset ja tussin

Tekotapa on helppo päätellä jo ihan kuvistakin, mutta yksinkertaisesti tekstiksi riisuttuna:
Leikkaa kartongista haluamasi levyisiä suikaleita. Taita sopivasta kohtaa, riippuen lappuun tulevan tekstin määrästä, ja kirjoita toiselle puolelle istuttamasi kasvin nimi. Levitä liimaa taitekohtaan, aseta grillivarrastikku taitokseen ja liimaa kartonki sen ympärille. Tadaa - valmis!

Nämä kyseiset toimivat oikeastaan vain parvekkeella, sillä avomaalla sade pääsee tietysti pehmittämään kartongin ja sotkemaan tekstin. Avomaalle helpot nimilaput tekee vaikkapa vanhasta ohutmuovikantisesta kansiosta leikkaamalla suikaleita ja kirjoittamalla kasvien nimet vedenpitävällä tussilla.





Odotan kyllä suurella jännityksellä, kuinka parvekepuutarha tänä vuonna menestyy! Etenkin raparperin selviäminen on täysi mysteeri, sillä se tosiaan nostettiin hetken mielijohteesta vanhempieni alakerrassa kasvavasta "puskasta", joka on vuosien saatossa levinnyt vähän liiankin kanssa. Perunoista odotan ihan hyvää satoa, samoin lehtisalaatti on melko takuuvarmaa, ja ruohosipulia olen päässyt hyödyntämään keittiössä jo useampaan otteeseen.

Ensimmäistä kertaa istutin myös ihan siemenestä kukkia, joten niidenkin kohtalo on vielä omassa päässäni melko hataralla pohjalla. Onneksi aina voi käydä kurvin torin kautta, jos mullasta ei nousekaan mitään.

Mitä muut parvekeviljelijät ovat laittaneet tänä vuonna multiin?

4 kommenttia:

  1. Ooh, näyttää hyvältä! Ihanan runsas valikoima kasveja. Tosi tuttu kuvio toi lapasesta karkaaminen... :D En ole koskaan kokeillut fenkolia, ruusukaalia, tarhaleukoijaa (mikä se edes on?) enkä tsinniaa, mutta muut ovat tuttuja. Kokemukseni mukaan raparperi on sitkeä kuin mikä, kunhan ei joudu olemaan ihan suorassa paahteessa. Meillä se on talvehtinutkin ilman mitään ongelmia, vaikka ruukku on mm. päässyt jäätymään sykysllä. :D Mä postasinkin just blogiini, miten meillä menee parvekepuutarhan kanssa. Eilisiltä Uudenkaupungin kukkamessuilta tuli tehtyä toki lisää hankintoja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä tietää tuosta raparperista! Meillä kotona se on täysin avoimella paikalla avomaalla auringon armoilla, niin sijoitin sen parvekkeellakin paahteisempaan paikkaan. Taidanpa kuitenkin siirtää sitä hieman varjoisampaan toiselle laidalle parveketta! Talvettamista aion kokeilla parvekkeella, mutta täytynee keksiä hieman jotain suojaa sen ympärille siinä kohtaa, kun istutettiin se nyt tuollaiseen säkkimäiseen 'ruukkuun'.

      Tuosta tarhaleukoijaista pitäisi kasvaa kauniita, tuoksuvia kukkia. Aivan uusi tuttavuus se minullekin on, mutta siemenhyllyjä tutkaillessani katse osui siihen siinä määrin usein, että pakko se oli napata mukaan. :D

      Täytyykin käydä kurkkimassa postaus! :)

      Poista
  2. Minä yritän tasapainoilla innostuksen ja viherpeukalo-keskellä-kämmentä-syndrooman kanssa! Nyt tänä vuonna en kyllä ole ostanut edes yrttejä, sillä olen melko varma että ne kuolevat turhan nopsaan. Mutta ihania istutuksia sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Minuakin vähän jännittää, kun on tiedossa pari muutaman vuorokauden retkeä, että pärjäävätköhän kasvini näiden yli, vai pitäisikö palkata niille hoitaja... :D

      Poista