sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Pistiäiset - kutsumattomat vieraatDIY VIRKATTU VALEAMPIAISPESÄ 

(Alkuperäinen ohje täältä)

TARVITSET:
Harmaasävyistä lankaa - itse käytin harmaata ja beigeä
Virkkuukoukku - koko käytettävän langan mukaan
Pätkät mustaa ja keltaista lankaa
Isosilmäinen neula

TEE NÄIN:
Tee yhdeksän ketjusilmukkaa ja yhdistä ne lenkiksi. Virkkaa lenkkiin 10 pylvästä.
Aloita jokainen kerros kahdella ketjusilmukalla, jotka vastaavat yhtä pylvästä.
Päätä jokainen kerros piilosilmukkaan.

Virkkaa toisella kerroksella lisäyksenä joka toiseen silmukkaan kaksi pylvästä. Halutessasi
valepesästä "raidallisemman", poimi aiemman kierroksen silmukasta vain taaempi lenkki.

Kolmannella kerroksella tee kaksi pylvästä joka kolmanteen silmukkaan.
Jatka kerroksia, kunnes lisäykset tulevat joka seitsemänteen silmukkaan.

Virkkaa yksi kerros ilman lisäyksiä.
Tämän jälkeen tee kaksi kerrosta, joilla hyppäät joka neljännen silmukan yli.
Päätä langat ja piilota ne valepesän sisään. Ylimääräistä ei tarvitse leikata pois.

Virkkaa ketjusilmukkanauha tai käytä juuttinarua.
Pujota kiristysnauhaksi viimeisen kerroksen pylväisiin. 

Halutessasi tee valepesään koristepistiäiset mustalla ja keltaisella langalla.
Voit tehdä ne joko koukkimalla virkkuukoukulla tai yksinkertaisemmin neulalla.

Täytä valepesä. Tähän käy mainiosti  esimerkiksi sanomalehti.
Kiristä pesän suu kiinni ja ripusta haluamaasi paikkaan roikkumaan.Ampiaiset, mehiläiset, kimalaiset - nuo monissa paikoin kutsumattomat ja epätoivotut vieraat. Niin hyödyllisiä, mutta samalla niin inhottavia pörisijöitä. Meidän parvekkeella ja sen läheisyydessä alkoi reilu viikko sitten lentelemään yksittäisiä pistiäisiä, todennäköisesti pesäntekoaikeissa. Viime kesänä keittiön ikkunallamme olikin pieni pesän alku, joka onneksi jäi lopulta tyhjäksi ja julkisivun puhdistuksen yhteydessä irtosi kokonaan.

Viime kesänä en ollut niin huolissani pörrääjistä, mutta kun kissa muutti meille tämän vuoden alussa, ei pistiäisten majoittuminen parvekkeelle tai sen välittömään läheisyyteen tule enää kuuloonkaan. Valepesät ovatkin nyt ensimmäinen ase taistelussani niitä vastaan. Erityisesti parvekkeella hengaavan kissan takia kaikki myrkyt ovat viimeinen vaihtoehto, mutta en kyllä muutenkaan pidä ajatuksesta myrkyttää niitä. Virkkasin suurin piirtein yllä olevan ohjeen mukaisia valepesiä kaiken kaikkiaan kolme, ja sijoitin ne molempien tuuletusikkunoiden läheisyyteen sekä keskivaiheille parveketta. Parvekkeemme suuren koon sekä lasittamattomuuden vuoksi en luota yhteen valepesään, vaikka sekin toki olisi voinut riittää.

Uskoni näihin ei ollut ihan sataprosenttinen, mutta tiedättekö! Yhtäkään pistiäistä en ole enää valepesien ripustamisen jälkeen nähnyt! Pihapiirissä niitä pörrää kyllä muuten riittämiin, mutta meidän parvekkeen läheisyyteen eivät ole enää pyrkineet. Toivottavasti valepesät toimivat oikeasti, eikä tämä ole vain sattumaa!

Mikäli virkkaaminen ei kuulu vahvoihin lajeihisi, voi valepesän tehdä myös paperipussista tai vaikka ihan suodatinpussista. Materiaalia ja tekotapaa tärkeämpää on se, että tuotos muistuttaa mahdollisimman paljon oikeaa pesää.

Onko lukijoilla ollut tarvetta pistiäisten torjuntaan?
Huomaattehan, ettei pistiäisiä pidä torjua paikoista, jossa niistä on enemmän
hyötyä kuin haittaa, koska niiden asema pölyttäjinä on merkittävä!

2 kommenttia:

 1. Olen ihan ihmeissäni siitä, miten moni sanoo noiden toimivan, vaikka niiden ei teoriassa pitäisi merkitä ampiaiselle mitään. Mutta kaipa siinä jokin juju saattaa olla, mitä ei olla vain tultu puntaroineeksi.

  Mä inhoan ja pelkään ampiaisia, mutta kimalaiset ja mehiläisetkin (silloin kun eivät puolusta pesäänsä) ovat ihan fine. Ampiaiset ovat selvästi hyökkäävämpiä ja voivat pistää useamman kerran. Kimalainen tuskin ikinä pistää, ellei sen päälle astu, ja mehiläinenkin vain, jos se puolustautuu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reviiritietoisuudella noita monissa paikoin on perusteltu, mutta itse en kyllä osaa yhtään sanoa, että mihin noiden teho oikeasti perustuu. Pääasia, että toimivat! :D

   Kimalaisten kanssa mäkin tulen toimeen, vaikka en niitäkään kovin lähelle kyllä välttämättä halua. En oikeastaan tiedä, mihin mun ampiaispelko perustuu - ehkä siihen, etten ole koskaan pistosta saanut, enkä näin tiedä, olenko esimerkiksi allerginen. Ja usein kyllä niputan nämä kaikki pörisijät samaan kastiin ja juoksen toiseen suuntaan - ei siinä kohtaa ehdi katsomaan mitä lajia ötökkä edustaa :D

   Poista