torstai 23. maaliskuuta 2017

Vanhalinnan kartanomiljöö Liedossa



Aurinkoisen torstain ratoksi suuntasimme miehen kanssa auton nokan kohti Lietoa ja Vanhalinnan kartanoa. Lähes pilvettömältä taivaalta paistava aurinko loi mielikuvan kovinkin lämpimästä säästä, mutta todellisuudessa tuuli oli tuolla kohtaa melkoinen. 

Jätimme auton kartanoalueen parkkipaikalle ja lähdimme tutkimaan pihapiiriä. Turun Yliopistosäätiön omistuksessa olevan Vanhalinnan pihapiiristä löytyy kulttuuripolkuja ja todella komeita maisemia. Tilaa markkinoidaan muun muassa juhlien pitoon, ja pihapiiriin onkin helppo kuvitella kaikenlaisia juhlaseurueita. Lisäksi alueelta löytyy museo ja kesäisin ilmeisesti myös kahvila. Näyttelyiden aikatauluja ja muita alueen tapahtumia lienee kätevin seurata paikan omalta facebook-sivulta









Vanhalinnan vieressä kohoaa Linnavuori, jonka laelta maisemat ovat aika huikeat. Yksi alueen kulttuuripoluista kiertää Linnavuoren ympäri, ja aloitimmekin kukkulan tutkimisen tältä polulta. Maasto on melko helppokulkuista, eikä huimaa päätä pituudellakaan. Osin polku oli tosin vielä melko jäässä, kun aurinko ei ihan joka kohtaan ymmärrettävästi ole ylettynyt pohjia sulattamaan.

Ylös huipulle kiipeäminen on tehty helpoksi alhaalta asti kulkevien rappusten ansiosta, mutta ilman niitäkin kipuaminen on melko vaivatonta. Mikäli Vanhalinnalle joskus eksyy, kannattaa todellakin kiivetä myös katsomaan maisemia!








Tarpeeksi viiltävässä tuulessa Linnavuoren laella paleltuamme kävelimme vielä pienen matkan päähän katsasmaan Kuninkaan lähteen. Kuninkaan lähde on tarinan mukaan toiminut 1500-luvulla Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan hevosten juottopaikkana, ja saanut nimensä tästä.

Lähteen vierestä olisi lähtenyt myös yksi poluista, Muonamiehen polku, mutta pohjat maastossa tuntuivat sen verran kosteilta, ettei tämän kertainen varustus houkutellut polulle. Kelien hieman lämmetessä tänne ei ole pitkä matka lähteä fillarillakaan, joten josko sitten kesemmällä kävisi tutkailemassa ympäristöä vielä vähän perusteellisemmin!

Oletteko käyneet Vanhalinnassa? Millaisia fiiliksiä paikasta on jäänyt?







4 kommenttia:

  1. Liedon Vanhalinna on upea! Tykkään etenkin maisemista linnavuorelta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisemat Linnavuoren päältä oli kyllä ihan huikeat! Täytyy ensi kerralla muistaa ottaa kiikarit mukaan, niin selviää, kuinka pitkälle sieltä oikeastaan näkeekään! :)

      Poista
  2. Täytyypä joskus käydä tutustumassa. Tämä on muutenkin sitä seutua, jossa minulla on vielä paljon uutta nähtävää. t. Espoolainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti! Kesäisemmällä kelillä tuo Linnavuori on varmasti myös mahtava esimerkiksi eväsretkipaikkana!

      Poista