perjantai 15. toukokuuta 2015

Hyötykasvatus kotona: Paprika

Viime kesänä innostuin kokeilemaan hyötykasvien kasvattamista kotona ikkunalaudalla. Istutukset tuli tehtyä sen verran myöhään, ettei satoa ehtinyt tulla. Onnistuin kuitenkin säilyttämään kaksi paprikaa hengissä talvehtimisen yli, (mikä ei ilmeisesti ole ihan itsestäänselvyys?) ja nyt toinen on jo ehtinyt puskemaan hedelmää ulos. 

En ole paprikoiden kasvattamiseen juurikaan sen enempää perehtynyt, vaan hoitanut kasvin päivittäisen kunnon mukaan niin kuin on hyvältä tuntunut. Paprikat ovat saaneet pääasiassa vain vettä juurelle ja toisinaan suihkuteltuna kasvin päälle. Ainoana "lannoitteena" on ollut kahvi, ja sitäkin todella harvoin.

Kahden paprikan lisäksi meillä on ehtinyt yhden talven yli myös kasvamaan kaksi sitruunaa. Niistä satoa saa odotella vielä jonkun tovin, mutta ihan hyviltä näyttävät noin muuten. Kummatkin, paprikat ja sitruunat, on kasvatettu ihan kaupan hevi-osastolta ostetuista ja ruuanlaittoon käytetyistä hedelmistä/vihanneksista. Tähän asti kasvit ovat olleet keittiön ikkunalaudalla, mutta nyt kesäksi olisi suunnitteilla siirtää ne parvekkeelle, kunhan vaan äiti tuo vanhan hyllyn, johon ruukut on hyvä laittaa. Parvekkeella mulla on lisäksi kokeiluna kahdessa ämpärissä kasvamassa perunaa, sekä ikeasta ostettu amppelimansikka. Mansikassa yksi raakile jo vihertää, ja toinen perunakin on jo ehtinyt puskea vihreää mullan läpi!

Täksi kesäksi laitoin kokeiluna kasvamaan siemenestä chiliä ja suippopaprikaa. Chili on versonut kahdesta siemenestä ja suippopaprika vähän useammasta. Nyt olisikin tilaisuus saada tuosta suippopaprikasta alku itselleen! Ajattelin itse jättää kotiin yhden tai korkeintaan kaksi kasvamaan, ja nuo muut olisivatkin siis menossa sitten roskikseen. Jos siis asut Turussa/lähiseudulla ja pääsisit keskustasta hakemaan, niin voin säästää noita alkuja. Ihan vielä en halua niitä erilleen istuttaa, mutta sanotaan että tässä parin viikon sisään voisi tulla hakemaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti