keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Muistot kansien väliin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ WSOY:N KANSSASome-aikakaudesta puhutaan paljon negatiivista. Ruutuajat paukkuvat punaisella, keskustelun sijaan tuijotetaan näyttöjä ja konsertit katsotaan kuvaruutujen läpi keskittymättä täysillä itse kokemukseen. On se tuonut kuitenkin positiivistakin. Iän karttuessa muistojen vaalimisella on isompi merkitys ja esimerkiksi FB:n päivittäin tarjoamat muistot kyseiseltä päivältä vuosien varrelta ovat muistuttaneet monista unohtuneista jutuista. Itse päivitän aktiivisesti etenkin Instagramia, ja sieltä tuleekin melko usein selattua vanhoja julkaisuja. Somet ovat suurilta osin korvanneet perinteiset valokuvakansiot, joita melko harva enää näinä päivinä kokoaa. 

Itse haluan kuitenkin pitää kiinni ainakin yhdestä "vanhanaikaisesta" julkaisumuodosta - kirjoista. En tiedä montaa parempaa arjen piristäjää, kuin uusi kirja, jonka avaa ensimmäisen kerran. Oli se sitten kirjakaupasta, kirjastosta tai kirppikseltä hankittu, on fiilis aina yhtä maaginen. Kannen mukana aukeaa aina uusi maailma. Mitä tulee muistojen vaalimiseen, nyt sekin on tehty hyvin helpoksi pukea kansiin.


Kuinka moni teistä on istunut alas ja keskustellut isovanhempiensa tai vanhempiensa kanssa heidän nuoruudestaan, kouluajoistaan, aiemmista toiveammateistaan, haaveistaan? En minä ainakaan. Entä kuinka moni on toivonut tehneensä niin, kun on jo ollut liian myöhäistä? Hep, minä.

WSOY on julkaissut Elma van Vlietin kehittämät täytettävät kirjat, joiden tarkoituksena on vaalia muistoja ja syventää suhdetta ihmisten välillä. Toistaiseksi kirjoja on tehty omansa äideille, isille, isoäideille ja isoisille. Minä sain näkyvyyttä vastaan kirjat Äiti. Kerro minulle sekä Isä. Kerro minulle. Kirjojen sivuilta löytyy erilaisia kysymyksiä sekä tyhjää tilaa vastausten täyttämistä varten.

Kerro minulle-kirjojen kysymykset on jaettu neljään eri kategoriaan: Lapsuus ja nuoruus, rakkaus ja äitiys/isäksi tuleminen, vapaa-aika ja mielipuuhat sekä ihminen, joka sinusta on tullut. Näiden yläkategorioiden sisällä on aihepiireihin liittyviä täsmentäviä kysymyksiä, jotka ovat käytännössä samat riippumatta siitä, kenelle kirja on suunnattu. Mikä kategoria omissa vanhemmissasi kiinnostaisi eniten?

Minä annoin nämä kirjat vanhemmilleni joululahjaksi, vaikka oikeamminhan nämä ovat lahja itselleni, kun saan ne tulevaisuudessa täytettyinä takaisin. Nappaa tästä talteen vinkki tämän vuoden äitienpäiväksi ja isänpäiväksi! Tai miksei syntymäpäivänä, nimipäivänä, juhannuksena tai ihan vaan maanantailahjana. Mikset voisi myös itse ostaa kirjaa ja antaa sen suoraan omalle lapsellesi täynnä muistoja!

Kiinnostaako muistojen vaaliminen tällä tavalla
- tai oletko ehkä jo hankkinut näitä?

Kirjat saatu näkyvyyttä vastaan WSOY:lta.

1 kommentti:

  1. Olen katsonut näitä monesti kirjakaupassa ja miettinyt, että onpa mahtava idea! Niin paljon jää helposti pimentoon omien vanhempien elämästä.

    VastaaPoista