tiistai 9. kesäkuuta 2020

Parvekkeen alkukesä

Parin vuoden takaiset postaukset kesäiseltä parvekkeelta olivat verrattain suosittuja, joten miksei tehdä niitä tänäkin vuonna! Useimpina vuosina mulla on ollut tässä vaiheessa perunat jo hyvässä kasvuvauhdissa, mutta tänä vuonna niitä ei ole ollenkaan. Aikeissa oli laittaa, mutta lopulta totesin niiden vievän satoonsa nähden ihan turhan paljon tilaa.

Mitä tänä vuonna sitten löytyy mullista? Yrttejä, hyötykasveja ja kukkia.

Yrtit ovat olleet keittiönpöydällä jo pari kuukautta kasvamassa. Ne ovat ihan tavallisia kaupasta ruuanlaittoon 'valmiina ostettuja' ruukkuyrttejä, jotka olen jättänyt ostomultiin ja kastellut säännöllisesti - ylijäämiä ei todellakaan kannata heittää heti pois! Etenkin minttu on viihtynyt hyvin ja alkoi jokin aika sitten kukkia. Sen maun sanotaan heikkenevän kukinnan jälkeen, saa nähdä kuinka käy. Ehkä siinä kohtaa on oiva hetki ystävän ehdottamille mojitobileille!

Hyötykasveina parvekkeella on vielä amppeliaan vaille oleva kirsikkatomaatti, paprika tai chili (tunnistaako joku kumpi?), muutaman vuoden ikäinen raparperi sekä viime viikolla kylvetyt salaatit ja herneenversot. Mansikan ehkä vielä haluaisin, mutta katsotaan nyt. 

Vanha tuttu verenpisara on jälleen selvinnyt talvesta vanhempieni alakerrassa. Sain taimen muutamia vuosia sitten äidiltäni, ja se on kukkinut kauniisti pitkälle loppukesään joka vuosi. Myös perinteiset neilikka, dahlia ja uudenguinean liisa ovat jälleen edustettuina, tietysti. 

Tänä vuonna uskalsin tehdä myös parvekkeen avoimelle puoliskolle amppelin, koska asensimme kissaverkon, joka estää myös kukkien lentelemisen alapihalle tai alemmille parvekkeille myrskytuulien iskiessä mereltä. Amppeliin päätyi kolme eriväristä pelargoniaa, jotka ovatkin lähteneet hienosti kasvuun, vaikka epäilin ruukun olevan hieman ahdas niille kaikille.

Kissaverkon ansiosta parvekkeella voi nyt olla paljon rennommin ja keskittyä tekemään läppärilläkin asioita. Kissa on ulkoillut siellä ennen verkkoakin, mutta tiukasti vahdittuna. Nyt parvekkeella hengailu on meille kaikille mukavampaa, kun ketään ei tarvitse kytätä ja kissa saa mennä sekä tulla oman mielensä mukaan. 

Kasvatatko sä mieluummin kukkia vai satoa tuottavia kasveja?
Mitä sulla kasvaa tänä vuonna?

2 kommenttia:

 1. Ooh, näyttääpä ihanalta! Meillä on tänä vuonna parvekkeella vähän vähemmän kasveja, viime kesien tuholaisongelmien takia. Vanhat raparperit ovat yhä, samoin japaninkääpiökirsikka, mutta muut monivuotiset ovat kuolleet (kevättalvi oli niille vaikea). Pioneita ja amppeliorvokkeja sekä mehitähtiä on koristekasvipuolella. Hyötykasveja laitoimme tänä vuonna vain viljelylaatikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä päässyt helpolla toistaiseksi (kop kop), kun tuholaisongelmia ei ole ollut! Edellisen asunnon kukkiin iskivät jotkin tuholaiset, mutta nykyisellä parvekkeella niitä ei ole näkynyt.

   Mulle talvettamisessa helpotus on, kun saan verenpisaran vietyä vanhempien kellariin. Täällä se tuskin onnistuisi - ainakaan siitä ei olisi minkäänlaista varmuutta. Olen sen taimen saanut alkujaan äidiltä, niin sillä alkaa jo näin muutaman vuoden jälkeen olla tunnearvoa.

   Muutaman vuoden vanhan ruohosipulin heitin suosiolla pois, pitäisi istuttaa uusi jatkamaan edeltäjänsä paikalle!

   Poista