tiistai 22. elokuuta 2017

Sieni-kasvispiirakka meille, jotka emme pidä sienistä




Kuten eilisessä postauksessa kerroin, sienet eivät kuulu suosikkihini. Ihan turhan takia niitä emme kuitenkaan käy keräämässä, vaan ensimmäisestä saaliista tehdään perinteisesti piirakka.

Tällä kertaa sienisaaliiksi saatiin yksi iso herkutatti, orakkaita, koivunkantosieniä sekä kanttarelleja. Yhteensä keräsimme sieniä noin puolisen litraa. Minä teen suolaisen piirakan pohjan aina tällä Arlan ohjeella, riippumatta siitä, mitä täytteeksi tulee. Rakuunan korvaan useimmiten oreganolla tai pizzamausteella ja juustoraasteena käytän sitä, mitä sattuu milloinkin olemaan. Tähän piirakkaan käytin mustaleimajuustoraastetta. 

Pelkistä sienistä tehty piirakka jäisi minulta syömättä, joten laitan sekaan aina sellaisia kasviksia, joissa on suht voimakas maku. Tällä kertaa heitin sienten kaveriksi pannulle yhden pienen paprikan, noin puolet tuosta kuvassa näkyvästä purjosta sekä 2/3 rasiallisen luumutomaatteja. Sienistä keittelin tietysti ensin nesteet pois, ennen kuin lisäsin muut aineet pannulle hetkeksi pehmenemään. Lisäksi tein piirakkaan "liemen" 2,5dl purkillisesta ruokakermaa, kahdesta kananmunasta sekä lopusta juustoraasteesta (pohjan jälkeen jäi n. 2dl).

Itse tykkään kasata täytteet pohjan päälle niin, että laitan ensin sieni-kasvisseoksen ja sen päälle liemen. Monissa ohjeissa kehotetaan sekoittamaan kaikki täytteen aineet liemineen päivineen sekaisin, mutta näin saa minun mielestäni kauniimman lopputuloksen. Liemen päälle painelin vielä loput 1/3 luumutomaattirasiasta puolikkaiksi leikattuina sekä silppusin hieman ruohosipulia parvekepuutarhasta. Ja tuli muuten hyvä! Vaikka miltei puolet täytteestä onkin sieniä, jää niiden maku sen verran miedoksi, ettei häiritse minua.

Millaisia sienipiirakoita tai muita ruokia te tykkäätte valmistaa?

4 kommenttia:

  1. Meillä tehdään yleensä 'perinteistä sienimuhennosta' johon tulee paistettuja sekasieniä, sipulia ja kermaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin tehtiin viime syksynä koivunkantosienistä ja kanttarelleista "muhennosta". En tiedä kumpi siinä enemmän tökkii, koostumus vai maku. Kyllä sitä sen kerran söi, mutta ei ole kyllä yhtään mun juttu :D

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä! Meilläkin tehdään useimmiten juuri sitä perinteistä sienimuhennosta, tosin ilman sipulia ja mieluiten kaurakermalla. Silloin, kun satoa tulee paljon, teen kyllä sienistä vaikka mitä - piirakoita, paistoksia, keittoja, säilykkeitä - mutta ainakin syksyn eka sienisaalis pitää kokata muhennokseksi ja syödä perunoiden ja/tai leivän kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime syksynä tehtiin perunoiden kaveriksi tuollaista muhennosta koivunkantosienistä ja kanttarelleista. En tiedä, tökkikö siinä enemmän maku vai koostumus, mutta ei ole yhtään mun juttu :D Näihin erilaisiin piirakoihin piilotettuna menee näppärästi, kunhan ei ole liikaa.

      Toki voi kysyä, että miksi pitää edes syödä sieniä, jos ei tykkää. Niitä kuitenkin käytetään niiiiin monissa ravintoloissa varsinkin kasvisannoksissa, että yritys on kyllä kova tottua sieniin edes jossain määrin.

      Poista